Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počelo iskopavanje tajnovitog nacističkog voza

nacisticki-voz-iskopavanja

Nekoliko mjeseci nakon što su dva istraživača poljskim vlastima priznala da su otkrila tajnu lokaciju izgubljenog nacističkog voza, ovih dana krenule su pripreme za iskapanje, piše Guardian.

Nacistički voz navodno su blagom napunili Hitlerovi sljedbenici, a u njemu se, prema legendi, nalazi zlato i umjetnine kojima niko još ne zna vrijednost. Legenda kaže da je voz napunjen dragocjenostima trebao nacistima u bijegu poslužiti za lagodan život daleko od javnosti i institucije koje bi ih mogle zatvoriti.

Krajem Drugog svjetskog rata vozu se izgubio svaki trag, ali i vrijednostima koje su se u njemu nalazile. Nakon desetljeća spekulacija i nepouzdanih glasina, Nijemac Andreas Richter i Poljak Piotr Koper pristupili su poljskim vlastima i obećali im otkriti lokaciju voza ukoliko im se obeća deset posto vrijednosti svega što će biti pronađeno u vozu.

Vojska je nedavno na lokaciji na kojoj bi se voz trebao nalaziti očistila teren veličine nogometnog igrališta. Uskoro započinju dubinska mjerenja, nakon čega bi konačno trebalo početi iskapanje voza ako se on zaista tamo nalazi.

U posljednjih 70 godina, tri tajne službe, američka, ruska i poljska, pokušale su locirati voz. Nisu uspjele, međutim mi jesmo jer smo lokalci, izjavio je Piotr Koper kojemu je tajnu o lokaciji voza otkrio starac na samrti.

Mnogi istoričari vjeruju kako su krajem Drugog svjetskog rata pred navalom Sovjeta nestala ukupno tri nacistička voza prepuna umjetnina, zlata i oružja. Na poručju od 18 hektara se osim nestalog voza nalazi grandiozni dvorac “Ksiaz” koji je Hitleru poslužio kao komandni centar te tzv. “Projekt Riese”, mreža podzemnih tunela ispod planine koju su kopali ratni zarobljenici i zatvorenici koncentracijskih logora.

Ispitivanja će ove sedmice započeti nekoliko timova, a teren će se skenirati detektorima magnetskog polja, termalnim kamerama i radarima. Potencijalno nalazište nalazi se kod Walbrzycha i pod nadzorom je policije od avguusta s obzirom da je u regiju nakon vijesti o pronalasku voza došao velik broj turista.

“Prije četiri godine informacije nam je dao svjedok koji je bio u Walbrzychu kada je nestao voz u aprilu 1945. godine. Radarska je tehnologija postala jeftina pa smo i sami bili u mogućnosti provjeriti njegove navode, izjavio je Koper koji nije žalio otkriti zna li nešto o preostala dva izgubljena voza.