Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjever kosova

Kosovska policija počela oduzimati tablice, Srbi blokirali Jarinje, reagovao i Vučić

tablice kosovo3 (1)

Kako javlja reporter Kosova Online sa Jarinja, veliki broj nezadovoljnih građana okupio se zbog pojačanog prisustva specijalnih jedinica ROSU i najavljenog uspostavljanja reciprociteta od strane vlasti u Prištini za saobraćajne tablice sa oznakama iz Srbije.

Počelo je oduzimanje tablica sa oznakama sa sjevera Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju taksu, javlja reporter RTS-a sa prijelaza Jarinje.

Prema informacijama izvještača RTS-a, taksa je pet eura, a probne tablice traju dva mjeseca.

Srbi sa sjevera Kosova blokirali su prijelaz Jarinje u oba smjera, a pripadnici Rosu zahtijevaju od njih da se raziđu.

Kako javlja reporter Kosova Online sa Jarinja, veliki broj nezadovoljnih građana okupio se zbog pojačanog prisustva specijalnih jedinica ROSU i najavljenog uspostavljanja reciprociteta od strane vlasti u Prištini za saobraćajne tablice sa oznakama iz Srbije.

Oni su zaustavili saobraćaj u obje kolovozne trake, a specijalne jedinice ROSU traže od njih da se raziđu.

Građani kažu da su došli da mirno izraze svoje nezadovoljstvo, a da su upravo jedinice ROSU prve blokirale put i sa dugim cijevima plaše građane duž čitavog puta prema Mitrovici.

U blizini starog punkta Jarinje, gdje su juče postavljeni kontejneri i gdje su jutros raspoređene jedinice ROSU, u obje trake puta parkirano je oko desetak kamiona.

Saobraćaj je u potpunom prekidu od punkta Jarinje prema Leposaviću.

Kako javlja izvještač RTS-a sa Jarinja, riječ je o blokadi Srba sa sjevera Kosova.

Podsjetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kosova u saradnji sa Policijom Kosova sprovodi u ponedjeljak (20. septembar) akcije na graničnim prelazima na sjeveru Kosova koje se tiču realizacije Briselskog sporazuma između Prištine i Beograda o slobodi kretanja.

Ovo je na svom Facebook nalogu potvrdio ministar unutrašnjih poslova Dželjlalj Svečlja (Xhelal Svecla) uz napomenu da se radi o rutinskim aktivnostima u cilju očuvanja javnog i ustavnog poretka.

“MUP je, kako bi omogućio slobodno kretanje građana na osnovu sporazuma isteku od 14. septembra 2016. godine, donio odluku kojom se uređuje i obavezuje obezbjeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa srbijanskim registarskim tablicama”, navodi Svečlja.

Dodaje se da je MUP preuzeo sve neophodne mjere za očuvanje mira na graničnim prijelazima.

Na dva prijelaza na severu, Jarinje i Brnjak, nalaze pripadnici Specijalne jedinice Policije Kosova.

Vučić sazvao hitnu sjednicu Savjeta za bezbjednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 10 sati hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost na kojoj će glavna tema biti dešavanja na Kosovu rečeno je Tanjugu u Predsjedništvu Srbije.

Kako se očekuje, na sjednici će biti riječi o najnovijim dešavanjima na Kosovu poslije odluke o skidanju tablica sa srpskih automobila na administrativnim prelazima.

Šta piše u odluci Vlade Kosova?

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je u nekoliko navrata najavljivao da će biti uvedene recipročne mjere prema Srbiji oko registarskih tablica.

Na osnovu odluke MUP-a Kosova, građani koji imaju srbijanske registarske tablice, na primer Bg (Beograd), Kg (Kragujevac) Ni (Niš), sada moraju da uzimaju probne tablice kada ulaze na teritoriju Kosova.

Probne tablice za 60 dana će koštati pet eura.

Inače do sada su građani Kosova sa RKS tablicama takođe plaćali za 60 dana oko 5 eura probne tablice prilikom ulaska na teritoriju Srbije.

Oliver Vujović je 20. septembra ušao na teritoriju Kosova iz pravca Srbije preko graničnog prelaza Merdare i među prvima uzeo probne tablice, jer je upravljao autom sa registarskim tablicama NI (Niš).

Vujović, koji je porijeklom iz Prištine, radi na Kosovu ali mu porodica živi u Srbiji pa gotovo svaki vikend prelazi preko graničnih prelaza Kosovo –Srbija.

“Bili su veoma ljubazni jutros (granična policija), nisu tražili nikakva dodatna dokumenta, samo lična karta i saobraćajna, na osnovu toga su mi izdali potvrdu i dali probne tablice. Samo to otežava proceduru (prilikom prelaska graničnog prelaza”, navodi Vujović, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Šta je dogovoreno Briselskim sporazumom?

Sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije je postignut 2011. godine, prema kome su ukinute srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, kao, na primer, PR (Priština), GL (Gnjilane) KM (Kosovska Mitrovica), odnosno morala je da se izvrši preregistracija ovih vozila na KS ili RKS.

Uprkos ovom dogovoru, u četiri opštine na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, građani su sve vrijeme vozili automobile sa registarskim oznakama gradova na Kosovu a koje izdaje Srbija.

Sa druge strane, građani Kosova na teritoriju Srbije nisu mogli da uđu sa RKS tablicama bez troškova, odnosno morali su da ih zamjene probnim, pa se Kosovo Sporazumom obavezalo da će na još pet godina izdavati KS registarske tablice, koje je Srbija prihvatila.