brisel

Počeo samit lidera SAD i EU: Amerika se vratila u Evropu

biden

Bidena su u zgradi Evropskog vijeća u Briselu dočekali predsjednica Evropske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charlesom Michelom

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden izjavio je da se Amerika vratila u Evropu i da o američko-evropskoj saradnji ima drugačije mišljenje od svog prethodnika Donalda Trumpa, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru evropske turneje Biden je jučer prisustvovao samitu lidera NATO-a, a danas prisustvuje samitu lidera SAD-a i Evropske unije (EU).

Bidena su u zgradi Evropskog vijeća u Briselu dočekali predsjednica Evropske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

Američki predsjednik je u kratkoj izjavi pred početak samita kazao da je sretan zbog velikih prilika koje proizilaze iz saradnje sa Evropskom unijom i NATO savezom.

“Amerika se vratila“, poručio je Biden i dodao da se SAD nikada nije u potpunosti ni odvajao i da ima odlične odnose sa EU-om i NATO-om.

Biden je također naglasio da ima veoma različite poglede od svog prethodnika, bivšeg američkog predsjednika Trumpa.

Čelnik Evropskog vijeća Michel je također izrazio zadovoljstvo zbog Bidenove posjete Briselu.

“Vratili ste se u Brisel i SAD se vratio na globalnu scenu. To je odlična vijest za naš savez i svijet. Zadovoljstvo nam je s vama surađivati na globalnim izazovima“, poručio je Michel.

Predsjednica Evropske komisije Von der Leyen je kazala da su odnosi između EU-a i SAD-a u protekle četiri godine bili teški.

“Svijet i Evropa su se promijenili. S nestrpljenjem očekujemo saradnju sa SAD-om“, rekla je Von der Leyen.