Globus

Dustin Lee Honken

Pogubljen talentovani hemičar koji se pretvorio u monstruma, ovo su mu bile zadnje riječi

18/07/2020

Šta se dogodilo u njegovoj glavi da je počeo ubijati, nikada se neće saznati. Poglavito zbog toga što je Honken cijelo vrijeme inzistirao da je nevin, tako da je svoju tajnu odnio u grob

Američko ministarstvo pravosuđa pogubilo je u petak osuđenog ubicu u trećem saveznom pogubljenju u sedam dana nakon 17-godišnje stanke, izjavio je novinar-medijski svjedok.

Smrtonosnom injekcijom pogubljen je Dustin Lee Honken (52), trgovac ilegalnim metamfetaminom, koji je 1993. ubio pet osoba u Iowi, uključujući dvije djevojčice u dobi od 10 i 6 godina.

Honken je bio mladić iz Iowe koji se ničime nije izdvajao od svojih vršnjaka. Štoviše, u školi je bio ‘štreber’, završio je hemiju, ali nažalost po njega i okolinu, ubrzo je skrenuo s pravog puta. ‘Kuhao’ je metamfetamine, ubrzo je razvio biznis i postao narkoboss, zbog čega je dobio nadimak ‘Walter White iz Iowe’. Naravno, svi su aludirali na popularnu seriju ‘Breaking bad’.

Šta se dogodilo u njegovoj glavi da je počeo ubijati, nikada se neće saznati. Poglavito zbog toga što je Honken cijelo vrijeme inzistirao da je nevin, tako da je svoju tajnu odnio u grob.

Osuđen je 2004. godine, a pogubljen u saveznom zatvoru u Terre Haute u državi Indiana. Posljednje riječi su mu bile:

– Zdravo Marijo, moli se mene.

Time je sedmica, u kojoj je ‘obilježen’ povratak smrtne kazne od strane američke vlade nakon 17-godišnjeg prekida, i završio trećim pogubljenjem saveznog zatvorenika, što je brojka pogubljenja koliko se dogodilo u prethodnih 57 godina.
Dvojica muškaraca osuđenih za ubistvo djece pogubljena su ranije ove sedmice u Terre Haute – Daniel Lee (47) u utorak i Wesley Purkey (68) u četvrtak.

Porodice žrtava ubica podijeljene su, što odražava i šire neslaganje javnosti u vezi sa smrtnom kaznom, koju je ukinulo većina drugih zemalja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.