Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šef zloglasnog Wagnera

Pojavio se snimak kako notorni “Putinov kuhar” regrutuje zatvorenike za rat u Ukrajini

3922adda-f90d-4af1-9969-18e4e6868d1a

Na snimci se vidi kako se Prigožin na ruskom obraća zatvorenicima te im nudi da se prijave za sudjelovanje u ratu u Ukrajini

Na više Telegram kanala jučer se pojavila snimka Jevgenija Prigožina, poznatijeg kao “Putinovog kuhara”, koji vodi notornu rusku privatnu vojnu kompaniju Wagner. Na snimci se vidi kako se Prigožin na ruskom obraća zatvorenicima te im nudi da se prijave za sudjelovanje u ratu u Ukrajini. Sukus ponude? Prijavite se, borite se u Ukrajini i ako preživite šest mjeseci, idete na slobodu.

Prigožinovo obraćanje zatvorenicima s ruskog na engleski preveo je novinar The Wall Street Journala Jaroslav Trofimov.

“Po prvi put pojavila se snimka Prigožinovog regrutiranja za Wagner u ruskom zatvoru. Potpuno ludo. ‘Niko ne ide natrag iza rešetaka. Ako odslužite šest mjeseci, slobodni ste. Ako dođete u Ukrajinu i odlučite da to nije za vas, pogubit ćemo vas sami'”, napisao je Trofimov na Twitteru prevodeći Prigožinove riječi.

Objavljena snimka, po svemu sudeći, potvrđuje ranije izvještaje The Wall Street Journala prema kojima Prigožin, oligarh i bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, regrutira zatvorenike za sudjelovanje u ratu u istočnoj regiji Donbas u redovima Wagnera.

Prigožinova ponuda ruskim zatvorenicima, zabilježena na snimci, sadrži nekoliko uvjeta.

“Prvi grijeh je dezertiranje. Niko se ne povlači, nitko se ne predaje, nitko ne smije biti zarobljen. Tokom obuke ćemo vam reći o dvije bombe koje morate imati sa sobom ako vas zarobe”, govori Prigožin.

Prihvate li odlazak u rat, zatvorenici se ne smiju drogirati ni konzumirati alkohol te se moraju suzdržati od pljačkanja i, kako je rekao Prigožin, “seksualnih kontakata s lokalnim ženama, florom, faunom ili muškarcima”.

Zanimljivo je i kako Prigožin opisuje rat u Ukrajini – težim od ratova koje su SSSR odnosno Rusija vodili u Afganistanu i Čečeniji. “Trošimo 2.5 puta više streljiva nego što se trošilo u bitki za Staljingrad”, govori Prigožin zatvorenicima.

“Putinov kuhar” navodi kako Wagner prima prijave muškaraca u dobi od 22 do 50 godina, ali prihvaća i mlađe pod uvjetom da imaju pismo u kojima njihova porodica daje pristanak.

Mogu se prijaviti i seksualni prijestupnici

“Dobrodošli su i ovisnici, ali oni će biti podvrgnuti dodatnom monitoringu, što uključuje i detektor laži kako bi se utvrdila njihova stabilnost”, govori Prigožin pa dodaje da se mogu prijaviti i seksualni prijestupnici.

“Oko njih smo jako oprezni, ali razumijemo da ljudi čine greške”, govori Prigožin pa u pokušaju da regrutira zatvorenike govori o prvoj Wagnerovoj akciji u Ukrajini u kojoj su sudjelovali zatvorenici.

“Prvi zatvorenici koji su se borili s nama, to je bilo 1. juna kod elektrane Vulehirska, radilo se o 40 zatvorenika iz Sankt-Petersburga. Kaznena kolonija visoke razine sigurnosti, recidivisti. 40 njih je ušlo u protivničke rovove, napali su ih noževima. Od njih su tri umrla, sedmero ih je ranjeno. Jedan od trojice mrtvih imao je 52 godine, prije toga je odslužio 30 godina zatvora. Umro je kao heroj”, govori Prigožin, prenosi Index.