Globus

Slovenija

Policija istražuje krađu maski u kliničkom centru

22/04/2020

Vodstvo najveće bolnice primjećivalo je da joj se u zadnje vrijeme zaliha zaštitnih maski za osoblje i bolesnike smanjuje brže nego što su to očekivali u silaznoj fazi epidemije

Slovenska policija privela je u srijedu dvije osobe zbog sumnje da su u ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) otuđivale zaštitne maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva, te ih nakon toga ilegalno prodavali preko interneta, javljaju slovenski mediji.

U najvećoj slovenskoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj se liječe pacijenti oboljeli od Covida-19 potvrdili su da su zadnjih dana primijetili manjak zaštitne opreme i sredstava u odnosu na onu nabavljenu i odmah o tome obavijestili policiju, koordinirano s njom pratili događaje te izvršili izvanrednu inventuru sredstava.

“Drago nam je da je policija odmah pokrenula svoje postupke i da je pri tome po neslužbenim informacijama bila uspješna”, kazao je za Slovensku televiziju direktor UKC-a Janez Poklukar, na informacije da su dvije osobe privedene.

Kako prenosi televizijska postaja POP-TV, vodstvo najveće slovenske bolnice primjećivalo je da joj se u zadnje vrijeme zaliha zaštitnih maski za osoblje i bolesnike smanjuje brže nego što su to očekivali u silaznoj fazi epidemije, pa su izvršili provjeru i o svojim sumnjama obavijestili policiju.

Policija je utvrdila da je više osoba, od kojih neke iz samog Kliničkog centra, kralo materijal iz zaliha te ih onda preko interneta prodavalo, a navodno je prve sumnje o tome istraživala još od ožujka.

Danas je na širem području Ljubljane u vezi s tom istragom izvršeno više pretraga na više lokacija, a neslužbeno su dvije osobe privedene, navode mediji.

Zbog sumnji na velike nepravilnosti prilikom nabave zaštitne opreme i sredstava iz centralnog skladišta državnih rezervi u utorak je ostavku dao i dosadašnji direktor Zavoda za robne rezerve Anton Zakrajšek.

Kako Hina prenosi slovenske medije, zbog javno izraženih sumnji o nepravilnostima prilikom nabave opreme i zaštitnih sredstava za epidemiju koronavirusa tu je instituciju u utorak posjetila i policija, a ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek odredio je internu reviziju poslovanja državnih robnih rezervi, no tvrdi da je Zakrajšek odstupio iz zdravstvenih razloga, a ne zbog policijske istrage.

Mediji su zadnjih sedmica iznosili sumnje oko navodno preplaćenih poslova vezanih na nabavu zaštitne opreme i sredstava tijekom epidemije, na što je do sada utrošeno skoro 150 miliona eura.

Na to je u parlamentu zadnjih dana upozoravala i opozicija, upozoravajući na navodne veze dužnosnika zaduženih za nabavu s pojedinim poduzećima koja su dobila velike poslove s državom, iako se nikad ranije nisu bavila nabavom medicinske opreme.

Spominjale su se tom prigodom i navodne rodbinske između pojedinih poduzeća s nekim od članova vlade, visoke provizije i prijevozni troškovi, a kritizirala odluka vlade koja opremu nije kupovala preko svojih agencija nego privatnih firmi.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.