Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policije Srbije, Hrvatske i Crne Gore učestvovale u zapljeni 3,5 tone kokaina

akcija

U više efikasnih akcija policija osam zemalјa zaplijenjeno je tri i po tone kokaina, 10 miliona eura u gotovini i uhapšeno 69 osoba osumnjičenih za trgovinu narkoticima.

U međunarodnoj policijskoj akciji “Vinetu” 15 osoba je uhapšeno u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, 26 u Španiji, a 28 u Portugalu.

Španska policija je saopštila da je sjedište grupe je bilo u Madridu, a za uvoz droge pomorskim putem iz Latinske Amerike bili su zaduženi Srbi, “bivši pripadnici vojske”, prenijeli su beogradski mediji

U akciji su učestvovali španska policija, vojna mornarica i poreske vlasti, kao i pripadnici policije Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Portugala, Australije, Velike Britanije i Njemačke.

Zamjenica šefa Kabineta ministra unutrašnjih poslova Srbije Dijana Hrkalović je izjavila da je ovaj rezultat ostvaren zajedničkim radom srbijanske, britanske, njemačke, španske, portugalske, australijske, hrvatske i crnogorske policije.

“Ova akcija je pokazala opredjelјenost Srbije da pitanje bezbjednosti riješava zajedno sa partnerima na globalnom nivou. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović insistira da srpska policija međunarodnu saradnju ostvaruje na najvišem nivou. Rezultati naše zajedničke akcije su izuzetni, prije svega, po količinama zaplijenjenih narkotika, gotovog novca, kao i broja uhapšenih osoba”, istakla je Hrkalović.

[quote_box_right]U akciji su učestvovali španska policija, vojna mornarica i poreske vlasti, kao i pripadnici policije Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Portugala, Australije, Velike Britanije i Njemačke[/quote_box_right]

Ona je između ostalog navela i da je iskazan visok nivo profesionalnosti, upornosti i sposobnosti da se na pravi način obrade dobijene informacije te da je metodologija korišćena u radu u mnogim aspektima bila inovativna i poslužiće na budućim predmetima.

“Sve informacije dostavlјane su preko oficira za vezu Nacionalnoj kriminalističkoj agenciji Velike Britanije, kao glavnom koordinatoru. Istovremeno, sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, korištenjem specijalnih istražnih metoda, počelo se sa prikuplјanjem dokaza, kao i vođenjem finansijskih istraga protiv osoba obuhvaćenih obradom”, kazala je predstavnica MUP-a Srbije.

Dodala je da se Srbija bespoštedno bori protiv organizovanih kriminalnih grupa koje su uspjele da razviju mrežu trgovine drogom kako na prostoru Južne Amerike, tako i u zemlјama Zapadne Evrope i stvore organizacije koje ne poznaju vjerske, nacionalne, kulturološke ili bilo kakve druge barijere. Ukazala je i da se protiv trogovine drogom može boriti jakom regionalnom i međunarodnom saradnjom i da razmjena podataka na svim nivoima od nacionalnog, preko regionalnog, do međunarodnog, može dovesti do velikih zapljena, razbijanja organizovanih kriminalnih grupa i oduzimanja velike imovine.

“Srbija prema rezultatima ostvarenim u oblasti borbe protiv narko dilera predstavlјa lidera u regionu Zapadnog Balkana. Kvalitet rada i stručna osposoblјenost srpskih policajaca uklapa se sa visokim međunarodnim strandardima koji postoje na polјu borbe protiv trgovine narkoticima”, naglasila je Hrkalovićeva.

Na konferenciji za novinare u Madridu posebno je istaknut doprinos Nacionalno-kriminalističke agencije Velike Britanije i policije Španije.