Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poplave u Bangladešu odnijele najmanje stotinu života

poplave

Vode koje su se povukle širom Sri Lanke, otkrivaju razmjere štete uzrokovane poplavama  i klizištima prošle sedmice,  u kojima je život izgubila najmanje 101 osoba, saopćile su vlasti.

Vojne vlasti su saopćile da nastavljaju s potragama, bez velike nade da će pronaći preživjele pod tonama blata, dok se još 100 osoba smatra nestalim u najviše pogođenom okrugu, Kegalleu, stotinjak kilometara sjeveroistočno od Colomba.

– Voda  se povukla širom zemlje –  rekao je Pradeep Kodippili, glasnogovornik  centra za upravljanje katastrofama.

Više od 530 kuća je potpuno uništeno i oko 4.000 djelomično oštećeno.

On je dodao da se većina stanovništva od ponedjeljka mogla vratiti svojim kućama. Gotovo trećina od 650.000 stanovnika Colomba je raseljena u  poplavi. Ministarstvo finansija je procijenilo da su uzrokovane štete na malim trgovinama i u industriji oko dvije milijarde dolara.

Vlada je obećala naknade žrtvama, ne dajući više pojedinosti. Parlament je sazvan u srijedu, sedam dana prije nego što je predviđeno, kako bi se razgovaralo o obnovi glavnog grada, nakon obilnih kiša koje su najviše  zadesile zemlju u četvrtini vijeka.

Vojnici i spasioci su danas dijelili prvu pomoć u neophodnim namirnicama osobama koje čiste svoje kuće u Colombu, dok su ljekari raspoređeni u skloništima, kako bi suzbili bilo kakav rizik od epidemije.

Kiša  se smanjila nakon što se ciklon pomjerio prema Bangladešu gdje su život izgubile 24 osobe, naveo je Le Figaro.