Australija

Porodica napadača na džamije izvinjava se za masakr: Svi smo skrhani

Brenton Tarrant

Australijanac je počeo putovati po svijetu poslije očeve smrti prije nekoliko godina i posljednjih godina je živio u novozelandskom gradu Dunedinu

Porodica Australca koji je u petak uhapšen nakon napada na dvije džamije na Novom Zelandu, u kojima je ubijeno 50 osoba, izjavila je da je srkhana njegovim djelom, prenijela je australska televizija.

“Svi smo zapanjeni i ne znamo šta da mislimo. Teško je priznati da je neko iz naše porodice uradio tako nešto. Svi smo skrhani, slomljeni”, rekla je u nedjelju Marie Fitzgerald, baka Brentona Tarranta, za Channel 9.

Tarrant, koji je odrastao u australskom gradiću Grafton, bio je impresioniran neofašističkom ideologijom tokom putovanja po Evropi.

“Mislim da se promijenio kada je počeo putovati po inostranstvu”, rekla je Marie Fitzgerald i dodala da je Tartant u mladosti volio video-igrice te da je provodio mnogo vremena uz računar.

Dobili policijsku pratnju

Australijanac je počeo putovati po svijetu poslije očeve smrti prije nekoliko godina i posljednjih godina je živio u novozelandskom gradu Dunedinu.

Tarrantova majka i sestra dobile su policijsku pratnju iz sigurnosnih razloga, rekla je baka.

Napadačev ujak Terry Fitzgerald rekao je da ne može misliti ni o čemu drugom osim o žrtvama masakra.

“Tako nam je žao zbog porodica, zbog ubijenih i ranjenih”, rekao je on.

Tarrant je priveden pola sata poslije početka napada, a u subotu je izveden pred sud, koji je podigao optužnicu protiv njega i odredio mu zadržavanje u pritvoru.