Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Porodica Stromae šokirana karikaturom sedmičnjaka Charlie Hebdo

hebdo

Naslovnica satiričnog sedmičnjaka Charlie Hebdo objavljena nakon terorističkih napada u Bruxellesu šokirala je Belgiju, ali i porodicu popularnog pjevača Stromae koji je iskorišten za karikaturu jer mu je otac jedna od žrtava u Ruandi, piše u četvrtak francuska štampa, prenosi Hina.

Naslovnica objavljena na facebook stranici Charlie Hebdoa prikazuje pop-pjevača Stromae kako pjeva svoj poznati hit “Papa ou t'es?” (tata, gdje si), a oko njegove glave vide se rastrgani dijelovi tijela koji govore “ovdje, ovdje, ovdje također”.

Prema belgijskom dnevniku Het Nieuwsblad, članovi porodice krajnje su šokirani karikaturom. Obitelj se pita znaju li karikaturisti da je pjevačev otac bio jedna od žrtava genocida iz 1994. te da mu je tijelo izrezano na komade, prenosi portal Le Point.

hebdo1

Rođen u braku Belgijanke i Ruanđanina, Stromae je tek nekoliko puta vidio oca koji se vratio u Ruandu i za njegovu je smrt doznao kad mu je bilo 12 godina.

U genocidu što ga je narod Hutu počinio nad manjinskim narodom Tutsi, ubijeno je više od pola miliona ljudi. Međunarodni kazneni sud za Ruandu (ICTR) prvi je međunarodni sud koji je sudio zločine genocida i prvi koji je silovanje definirao kao sredstvo počinjenja genocida. Također je ICTR prvi međunarodni sud koji je medijske djelatnike proglasio krivima i osudio ih za govor mržnje kojim su poticali na zločine genocida.

Karikatura objavljena u satiričnom sedmičnjaku, koji je i sam dvaput bio žrtva terorističkih napada, izazvala je velike polemike. U januaru 2015., maskirani teroristi upali su u redakciju Charlie Hebdoa i pobili 12 osoba, članova redakcije te dvojicu policajaca. Na njih je izveden i bombaški napad nakon što su 2011. godine objavili karikaturu poslanika Muhameda.