Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Porodice poginulih putnika malezijskog aviona tuže Rusiju i Putina

ukrajina avion srusen34

Porodice poginulih putnika aviona malezijske aviokompanije, koji je na letu MH17 srušen iznad istočne Ukrajine 2014. godine, tuže Rusiju i ruskog predsjednika Vladimira Putina Evropskom sudu za ljudska prava, objavio je danas BBC.

Porodice podnose tužbu na osnovu optužbi za kršenje prava putnika na život, prenosi sajt News.com.au.

Podnosioci tužbe traže odštetu od 10 miliona australijskih dolara, što je 7,2 miliona američkih dolara, za svaku žrtvu, a u tužbi se kao odgovorni navode ruska država i njen predsjednik.

Džeri Skiner, advokat u oblasti zrakoplovstva sa sjedištem u SAD, rekao je sajtu News.com.au da je porodicama žrtava teško da žive sa tim, znajući da je riječ o “zločinu”.

– Rusi nemaju nikakve činjenice da bi mogli da krive Ukrajinu. Mi imamo činjenice, fotografije, memorandume, tone dokaza – rekao je Skiner, dodavši da Evropski sud sada treba da saopći da li je slučaj prihvaćen, prenosi Tanjug.

BBC navodi da je avion “Malaysia airlines” oborila raketa ruske proizvodnje iznad istočne Ukrajine 2014. godine, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Zapad i Ukrajina tvrde da su proruske snage odgovorne za obaranje malezijskog aviona, dok Rusija optužuje ukrajinske snage.