Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Portali u Crnoj Gori na meti hakerskih napada

haker

Ministarstvo za informacijsko društvo i telekomunikacije Crne Gore priopćilo je kako su danas od 8 sati prijavljeni mnogobrojni hakerski napadi na portale u Crnoj Gori.

Između ostalih hakerski napadi su izvršeni na portale Cafea del Montenegro – CDM (www.cdm.me), Radija “Antena M” (www.antenam.net) kao i na website Demokartske partije socijalista Crne Gore (www.sigurnimkorakom.me).

Website nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju (www.cdtmn.org) i svi njegovi poddomeni pod konstantnim su hakerskim napadima od četvrtka 13. listopada 2016. godine. Riječ je o DDOS vrsti napada, kao i o nebrojeno mnogo pokušaja pristupa administrativnom dijelu ili direktno sistemskim datotekama.

Nacionalni CIRT tim poduzima sve mjere iz svoje nadležnosti u koordinaciji s državnim organima kako bi napadi bili spriječeni, crnogorski portali nesmetano funkcionirali, a javnost bila pravovremeno informirana na dan izbora.

CIRT tim je obaviješten i o tome da je napadnuta i infrastruktura Crnogorskog telekoma, ali da su napadi uspješno odbijeni.

DdoS napad (Distributed Denial of service) je pokušaj napadača sračunat da učini web server nedostupnim korisnicima kojima je on namijenjen, onesposobljava mrežu, računar ili neki drugi dio infrastrukture na način da ne mogu funkcionirati, navodi se u priopćenju.