Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poruka Islamske države za Balkance: Dođite ovamo ili ubijajte tu (VIDEO)

al bosni

Islamska država objavila je propagandni snimak kojim prijeti balkanskim zemljama i poziva muslimane sa Balkana da joj se pridruže ili pokrenu napade na Balkanu.

Video-snimak, pod nazivom “Čast je u džihadu, poruka Balkancima”, objavio je El Hadžat medija centar, propagandni centar formiran kako bi poruke islamista doprle do publike na Zapadu.

[pull_quote_left]”Postavljajte eksploziv ispod njihovih automobila i kuća. Uzmite otrov i sipajte im u jelo ili piće… Ubijajte ih na svakom mjestu i gdje god stignete”, poručili su džihadisti[/pull_quote_left]

Na snimku koji traje nešto više od 22 minuta narator na engleskom jeziku govori o historiji Balkana i muslimanskih zajednica u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, Makedoniji, Albaniji i drugim zemljama u regionu. Korišteni su i arhivski materijali.

Prikazani su pripadnici Islamske države koji su došli sa Balkana. Nekoliko boraca iz balkanskih zemalja pozivaju ostale muslimane da odu u Irak i Siriju, “gdje mogu dostojanstveno i bezbedno da žive sa svojim porodicama”.

Među identifikovanim islamistima su Abu Bilkis, poznat pod nadimkom Al Albani i Abu Mukatil, ili Al Kosovo, kao i Abu Muhamed el Bosni.

“Mnogi od vas žale se da ne mogu da puste bradu ili da nose nikab. Sada je vaša šansa, učinite hidžru (iseljenje)”, poručio je jedan od boraca, Abu Muhamed el Bosni.

Poručio je gledaocima da “vrate film unazad, u posljednji rat u BiH”.

Kao i u drugim propagandnim snimcima, džihadisti su onima koji ne mogu da emigriraju poručili da pokrenu napade protiv “diktatora na Kosovu, u Makedoniji, Albaniji”, kao i na njihove vojske.

“Postavljajte eksploziv ispod njihovih automobila i kuća. Uzmite otrov i sipajte im u jelo ili piće… Ubijajte ih na svakom mjestu i gdje god stignete”, poručili su džihadisti.

Ovaj snimak je znatno bolje produkcijski urađen od desetina prethodnih propagandnih materijala, koji su u prethodnih dvadesetak godina bili namijenjeni balkanskim islamistima.