Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Poruka Islamske države za Balkance: Dođite ovamo ili ubijajte tu (VIDEO)

05/06/2015

Islamska država objavila je propagandni snimak kojim prijeti balkanskim zemljama i poziva muslimane sa Balkana da joj se pridruže ili pokrenu napade na Balkanu.

Video-snimak, pod nazivom “Čast je u džihadu, poruka Balkancima”, objavio je El Hadžat medija centar, propagandni centar formiran kako bi poruke islamista doprle do publike na Zapadu.

[pull_quote_left]”Postavljajte eksploziv ispod njihovih automobila i kuća. Uzmite otrov i sipajte im u jelo ili piće… Ubijajte ih na svakom mjestu i gdje god stignete”, poručili su džihadisti[/pull_quote_left]

Na snimku koji traje nešto više od 22 minuta narator na engleskom jeziku govori o historiji Balkana i muslimanskih zajednica u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, Makedoniji, Albaniji i drugim zemljama u regionu. Korišteni su i arhivski materijali.

Prikazani su pripadnici Islamske države koji su došli sa Balkana. Nekoliko boraca iz balkanskih zemalja pozivaju ostale muslimane da odu u Irak i Siriju, “gdje mogu dostojanstveno i bezbedno da žive sa svojim porodicama”.

Među identifikovanim islamistima su Abu Bilkis, poznat pod nadimkom Al Albani i Abu Mukatil, ili Al Kosovo, kao i Abu Muhamed el Bosni.

“Mnogi od vas žale se da ne mogu da puste bradu ili da nose nikab. Sada je vaša šansa, učinite hidžru (iseljenje)”, poručio je jedan od boraca, Abu Muhamed el Bosni.

Poručio je gledaocima da “vrate film unazad, u posljednji rat u BiH”.

Kao i u drugim propagandnim snimcima, džihadisti su onima koji ne mogu da emigriraju poručili da pokrenu napade protiv “diktatora na Kosovu, u Makedoniji, Albaniji”, kao i na njihove vojske.

“Postavljajte eksploziv ispod njihovih automobila i kuća. Uzmite otrov i sipajte im u jelo ili piće… Ubijajte ih na svakom mjestu i gdje god stignete”, poručili su džihadisti.

Ovaj snimak je znatno bolje produkcijski urađen od desetina prethodnih propagandnih materijala, koji su u prethodnih dvadesetak godina bili namijenjeni balkanskim islamistima.

Komentari

6 Comments

 1. Edin

  05/06/2015 at 10:18

  Koje su to budale..misle da mi nemamo naših problema i da sve "letimo" da nekoga ubijamo..koje budale..Ma treba to država hapsiti i ubijati. Oni u ime Islama pozivaju na ubijanje. Bože sacuvaj! Sutra će doci pa će nekoga zaklati jer se nije pokrila kao što "oni misle" da treba, kamoli žene koje uopšte nisu pokrivene. Treba to država hapsiti i po najstrožijim kaznama kažnjavati. Treba im socijalna ustanova oduzimati djecu.

 2. SUEANN CARSON

  05/06/2015 at 10:29

  Fokus.ba vi niste trebali objaviti taj video bolesnih umova , na taj nacin ste ih promovirali besplatno i omogucili naivcima da ih slijede i poslusaju. Ono sto ste vi trebali uraditi je prijaviti ih agencijama ( Interpolu, CIA, FBI ili lokalnim vlastima na uvidjaj i istragu…nemoj te zaboraviti da oni ne biraju zrtve i prilikom postavljanja bombe ili prilikom napada na institucije nepitaju tko je koje vjere ubijaju redom, njihova nedjela i ovaj video su izvan svakog zdravog razuma ..

 3. Dusan Miljkovic

  05/06/2015 at 11:18

  Kakvi su to umovi,treba svi ziveti u miru,a ne oduzimati drugome zivot…Ovakve ljude treba iskoreniti.

 4. Edin

  05/06/2015 at 13:57

  Potpisujem!

 5. ja pa ja

  05/06/2015 at 19:53

  SUEANN CARSON potpisujem

 6. Hole (Tetrahidrocanabinolist)

  05/06/2015 at 21:21

  A dže je video?

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.