Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U jeku napada

Potpuna panika: “Oko 35.000 stanovnika Gaze sklonilo se u bolnicu”

bolnica gaza
Foto: Screenshot/ YouTube

Ističući kako je stanovništvo u potpunoj panici i strahu, Abu Slima je rekao da su porodice postavile svoje šatore u medicinskom kompleksu

U jeku izraelskih zračnih i artiljerijskih napada, hiljade Palestinaca sklonilo se u bolnicu Al-Shifa, najveću bolnicu u Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

-Oko 35.000 stanovnika Gaze sklonilo se u bolnicu od izraelske agresije, saopćio je direktor te ustanove Mohamed Abu Slima na Facebooku.

Ističući kako je stanovništvo u potpunoj panici i strahu, Abu Slima je rekao da su porodice postavile svoje šatore u medicinskom kompleksu.

Podsjećamo, više od milion Palestinaca u sjevernoj Gazi suočilo se danas s izraelskim rokom da pobjegnu na jug, a premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je Izrael tek počeo uzvraćati na prošlosedmične napade Hamasa po južnom Izraelu.

Izraelska vojska ustvrdila je danas da se veliki broj palestinskih civila kreće prema jugu.

“Vidjeli smo značajno kretanje palestinskih civila prema jugu”, rekao je glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus na video brifingu rano u subotu.

Ujedinjeni narodi i druge organizacije upozorile su na katastrofu ako toliko ljudi bude prisiljeno pobjeći i rekli su da bi opsadu trebalo ukinuti kako bi se pustila pomoć.

“Potreban nam je hitan humanitarni pristup cijeloj Gazi, kako bismo mogli dopremiti gorivo, hranu i vodu za sve potrebite. Čak i ratovi imaju pravila”, rekao je u petak glavni sekretar UN-a Antonio Guterres.