Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potresna božićna poruka oca malog Aylana Kurdija

aylan kurdi

Otac trogodišnjeg dječaka čije je beživotno tijelo izbačeno na obalu Turske postalo bolan simbol izbegličke krize uputio je emocionalnu poruku javnosti da otvori vrata Sirijcima u vrijeme božićnih praznika.

Tragična sudbina malog Aylana Kurdija, koji se utopio u moru kada se prevrnuo brod kojim je s porodicom bježao ka Evropi, izazvala je gnevne reakcije širom svijeta.

U nesvakidašnjoj božićnoj poruci, koja će biti emitovana na britanskom Kanalu 4, Aylanov otac Abdula Kurdi pozvao Britance da se “užive u patnje” izbjeglica koje očajnički pokušavaju da se domognu sigurnog utočišta.

“Volio bih da cijeli svijet otvori vrata Sirijcima. Veoma je teško kada nekome zatvore vrata pred nosom. Kada su vrata otvorena, neće se osjećati poniženim”, kaže u poruci sirijski Kurd.

Dječak Aylan je bio na brodu prepunom izbjeglica kojim su bježali od rata u Siriji i koji se prevrnuo ubrzo nakon što je isplovio prema grčkom ostrvu Kos. Njegov petogodišnji brat Galip Kurdi i njihova majka Rehan također su se udavili.

“U ovo doba godine želim da vas zamolim da razmislite o patnjama očeva, majki i djece koji traže mir i sigurnost. Molimo vas da pokažete samo malo saosjećanja”, dodao je Abdula Kurdi.

Više od četiri miliona ljudi izbjeglo je iz Sirije od početka građanskog rata, a samo ove godine oko 500.000 njih pokušalo je da stigne do Evrope i Sjeverne Amerike.

Fotografija mrtvog dječačića označila je prekretnicu u raspravi o izbjegličkoj krizi i podstakla vlade širom svijeta da stupe u akciju.

“Mi, Sirijci, napuštamo svoju zemlju zbog rata. Svi strahujemo za svoju djecu, za naše dostojanstvo. Tu su bure-bombe, eksplozije i Islamska država. Imamo bezbroj problema.

Moja porodica i ja smo otišli u Izmir, a odatle u Bodrum. Ukrcali smo se u čamac do Grčke, sa ciljem da stignemo do Njemačke ili Švedske. Bili smo na moru oko četiri-pet minuta kada se čamac prevrnuo i desilo se šta se desilo.”