Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka

Potvrđen doživotni zatvor za neonacistkinju Beate Zschaepe

Beate Zschaepe (1)

Zschaepe se skrivala sa svojim prijateljima Uweom Mundlosom i Uweom Boehnhardtom skoro 14 godina. Za to vrijeme muškarci su ubili osam biznismena turskog porijekla i jednog grčkog porijekla, te policajca

Beate Zschaepe pravomoćno je osuđena kao saučesnica neonacističke terorističke ćelije Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU) nakon što je Federalni sud pravde (BGH) odbacio njenu žalbu.

Time je poništena jedna od njenih kazni, ali je objavljeno da “ovo nije uticalo na ukupnu doživotnu kaznu zatvora i zasebno utvrđenu krivicu”.

Kazne protiv pristalica NSU-a Ralfa Wohllebena i Holgera G. također su bile pravno obavezujuće, dodao je sud u pismenom nalogu u četvrtak, javlja dpa.

Zschaepe se skrivala sa svojim prijateljima Uweom Mundlosom i Uweom Boehnhardtom skoro 14 godina.

Uwe Boehnhardt i Beate Zschaepe

Za to vrijeme muškarci su ubili osam biznismena turskog porijekla i jednog grčkog porijekla, te policajca.

Onda su 2011. godine oduzeli sebi život kako bi izbjegli predstojeće hapšenje. Zschaepe je zapalila stan koji su dijelili, poslala video zapis sa priznanjem i predala se.

Suđenje o ubistvima i napadima neonacističke terorističke ćelije NSU okončano je u julu 2018. godine, nakon više od pet godina i preko 400 dana saslušanja.

Viši regionalni sud u Münchenu (OLG) osudio je Zschaepe, jedinu preživjelu od troje neonacističkih terorista, na doživotni zatvor kao saučesnika – iako nema dokaza da je i sama bila na bilo kojem od mjesta zločina. Osim toga, sudije su utvrdile posebnu težinu krivice.

Wohlleben je osuđen na 10 godina zatvora kao nabavljač oružja za pomaganje i podržavanje ubistva, a Holger G. na tri godine zatvora zbog podrške terorističkoj organizaciji. Pisana presuda, na 3.025 stranica, izrečena je krajem aprila 2020.

Prije kraja ove godine BGH planira saslušati presudu suoptuženom na suđenju NSU-u, poznatom kao Andre E prema njemačkim strogim zakonima o privatnosti.

Osuđen je 2018. na dvije i po godine zatvora zbog podrške terorističkoj organizaciji. On je trojci NSU-a dostavio nekoliko propusnica za željeznički saobraćaj koje su napravljene njemu i njegovoj supruzi – ali na kojima su bile fotografije Boehnhardta i Zschaepea.

Tužioci tvrde da je kazna bila previše blaga, jer je Ander E. takođe navodno iznajmio mobilnu kućicu s kojom su se počinioci odvezli do Kelna radi bombaškog napada.