Globus

evropska komisija

Poziv zemljama EU i Šengenske zone da produže 30 dana ograničenje putovanja

08/05/2020

Ograničenja koja se odnose na slobodnu kretanja i kontrolu na unutrašnjim granicama moraće biti postepeno ukinuta prije nego što uklonimo ograničenja na vanjskim granicama

Evropska komisija pozvala je zemlje Evropske unije i Šengenske (bezvizne) zone da na još 30 dana produže privremeno ograničenje putovanja u zemlje članice.

Ograničenje se odnosi na sva putovanja građana trećih zemalja koja nisu od suštinskog značaja, a primjenjuje se na vanjskim granicama EU-a, obuhvatajući zemlje Šengena koje su van Unije (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska), prenosi Al Jazeera Balkans.

Iz EK-a poručuju da je, bez obzira na prvobitne korake država članica EU-a ka popuštanju mjera protiv koronavirusa i bolesti Covid-19, “situacija i dalje krhka – kako u Evropi, tako i širom svijeta”.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson ponavlja da je neophodan koordiniran i postepeni pristup za funkcioniranje šengenskog bezviznog prostora.

– Ograničenja koja se odnose na slobodnu kretanja i kontrolu na unutrašnjim granicama moraće biti postepeno ukinuta prije nego što uklonimo ograničenja na vanjskim granicama i osiguramo pristup građanima koji ne dolaze iz EU-a – poručila je Johansson.

Evropski komesar za promociju evropskog načina života Margaritis Schinas dodaje da je smanjena fizička interakcija između ljudi i dalje način kojim se pokušava zaustaviti širenje koronavirusa.

– Uprkos napretku u mnogim evropskim zemljama, situacija u svijetu je veoma nestabilna. Neophodno je da bilo koja preduzeta akcija bude postepena i da se različite mjere ukidaju u različitim fazama – rekao je Schinas.

Izdata naredba o blokadi bankovnih računa kompanije “FH Srebrena malina”

Iz Brisela pozivaju na kontinuirani koordinirani pristup produžetku ograničenju ulazaka u EU i ocjenjuju da djelovanje na vanjskim granicama može biti djelotvorno samo ako ga provode sve države EU-a i šengenske države na svim granicama.

Evropska komisija je, u okviru mjera za zaustavljanje širenja Covida-19, 16. marta prvi put pozvala članice EU-a i šengenske zone da uvedu privremeno ograničenje ulazaka za sva putovanja koja nisu od suštinskog značaja.

Ova mjera produžena je 8. aprila na dodatnih 30 dana. Ukoliko bude produžena, a vrlo vjerovatno da hoće, zabrana bi trajala do 15. juna.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.