Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mateusz Morawiecki

Premijer Poljske: Više članica NATO-a podržava mirovnu misiju u Ukrajini

Mateusz Morawiecki FENA (1)

Morawiecki je postupke Putina i ruskih vojnika također nazvao barbarskim. Dodao je kako će u zemlje članice EU morati primiti “desetine miliona izbjeglica”

Premijer Poljske Mateusz Morawiecki je tokom posjete Briselu izjavio da raste broj članica NATO-a koje podupiru raspoređivanje mirovne misije pod vodstvom NATO-a u Ukrajini, javlja Ukrinform.

– Već iz medija iz prethodnih dana znamo da je bilo pozitivne reakcije iz Danske i Litvanije. Danas mogu reći da su i druge zemlje članice izrazile odobravanje, ali očekuju i određenu podršku i zajedničkog glasa NATO-a – istakao je.

Tvrdi da je u Evropskom vijeću bilo predstavnika zemalja koje su skeptične u pogledu mogućnosti uvođenja mirovnih snaga u Ukrajinu. Savjetovao im je da zamisle da “cijela Ukrajina postaje Mariupolj, bombardirano mjesto odakle bježe ljudi”.

Morawiecki je postupke Putina i ruskih vojnika također nazvao barbarskim. Dodao je kako će u zemlje članice EU morati primiti “desetine miliona izbjeglica”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je 24. februara početak sveobuhvatne invazije na Ukrajinu. Ruske trupe granatiraju i uništavaju infrastrukturu, stambena područja ukrajinskih gradova i sela koristeći topništvo, višecijevne raketne bacače i balističke rakete.