Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prije nego je zadavljen Kashogghi telefonom “otkačio” princa Salmana

khashoggi salman

Saudijski princ prestolonasljednik Muhamed bin Salman telefonom je razgovarao s ubijenim novinarom Jamalom Khashoggijem malo prije nego što su ga smaknuli u konzulatu Istanbulu. Kako tvrde turski mediji, princ ga je nagovarao da se vrati u Saudijsku Arabiju, što je Khashoggi kategorično odbio.

Khashoggija (59) su uhapsili 2. oktobra u saudijskom konzulatu, u trenutku kad je došao po dokumente koji su mu trebali omogućiti vjenčanje sa zaručnicom iz Turske.

Nakon što se, uprkos Salmanovim nagovaranjima, odbio vratiti u domovinu bojeći se da će ga tamo smaknuti, novinara su ubili, a njegovo tijelo navodno raskomadali, piše Daily Mail.

Ove informacije u javnost su isplivale nedugo nakon što je na jednoj turskoj televiziji objavljena snimka saudijskih dužnosnika koji spaljuju navodne dokaze u dvorištu konzulata dan nakon što je Jamal ubijen.

Pojavile su se i informacije, navodno iz obavještajnih krugova o tome kako su pomoćnik saudijskog princa davao instrukcije za ubistvo preko Skypea.

Riječ je o Saudu Al-Qahtaniju koji je vodio prinčeve profile na društvenim mrežama. On je navodno vrijeđao novinara nakon što su ga zarobili i poručio:

– Donesite mi glavu tog psa.

Sauda od ovoga vikenda više ne vodi društvene profile, otpustili su ga i vratili ga na prijašnju poziciju – voditelja odjela za kompjutersku sigurnost, programiranje i dronove.

Očekuje se da će se danas o detaljima svirepog ubojstva koje je šokiralo svijet oglasiti i turski predsjednik Erdogan.