Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlasti Katara

Primirje u Gazi počinje u petak ujutro, prvi taoci biće pušteni u popodnevnim satima

gaza
Foto: Pixsell

Al-Ansari je rekao da ne može otkriti informacije o putevima kojima će zarobljenici biti izvedeni iz Gaze iz “sigurnosnih razloga”

Ministarstvo vanjskih poslova Katara saopštilo je da će primirje između izraelskih snaga i Hamasa početi sutra ujutro u 7 sati (6 sati po našem vremenu), javlja Al Jazeera.

Navedeno je da bi prvih 13 izraelskih talaca trebalo biti pušteno oko 16 sati (15 sati po našem vremenu).

“Oni taoci koji su iz istih porodica biće stavljeni zajedno u istu grupu”, rekao je Majid al-Ansari, glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova, tokom konferencije za novinare u Dohi.

Civili će biti puštani svakodnevno

On je naveo da će svaki dan biti pušten određeni broj civila prema dogovoru, te ukupno njih 50 u četiri dana.

“Komunikacija koja se odvijala tokom jučerašnjeg dana trajala je do ranog jutra sa Egipćanima i stranama u sukobu prisutnim ovdje u Dohi. Sastanci su protekli veoma dobro iu pozitivnom ambijentu. Rezultat je naravno bio plan implementacije sporazuma, za koji smo uvijek govorili da mora biti nešto što je konkretno i spremno za stvaranje sigurnog okruženja za oslobađanje talaca”, izjavio je on, kako javlja Al Jazeera.

Al-Ansari je rekao da ne može otkriti informacije o putevima kojima će zarobljenici biti izvedeni iz Gaze iz “sigurnosnih razloga”.

“Naš glavni cilj ovdje je sigurnost talaca. Fokusiraćemo se na to da oni bezbijedno stignu tamo“, rekao je on, dodajući da će biti saradnje sa Crvenim krstom i stranama u sukobu.

Odgovarajući na pitanje o oslobađanju neizraelskih zarobljenika, al-Ansari je odgovorio:

“Kriterijumi po kojima smo davali prioritet taocima bili su isključivo humanitarni i naš fokus je bio da žene i djecu izvučemo iz opasnosti što je prije moguće”.

Pomoć će stići što prije moguće

Dodao je da se nada da će “zamah koji nosi ovaj dogovor pomoći da sve izvučemo na vrijeme i istovremeno, naravno, umanjimo poteškoće ljudi u Gazi kroz humanitarnu pauzu“.

U odgovoru na pitanje Al Jazeere, glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova kaže da je humanitarna pomoć “sastavni dio” sporazuma.

“Očekujemo da pomoć stigne što je prije moguće sa prijelaza Rafah. To će biti djelić onoga što je potrebno u Gazi”, istakao je.

“Naravno, naš cilj je da se ovaj dogovor završi trajnim primirjem”, dodao je.

Al-Ansari nije naveo koliko Palestinaca će sutra biti pušteno, ali je rekao da je dogovor “recipročan”.

Odgovarajući na pitanje šta bi predstavljalo prekid primirja, al-Ansari je rekao:

Posredovanje Katara

“Sporazum je o potpunom prekidu neprijateljstava u roku od četiri dana. Dakle, očigledno bi bilo kakvo obnavljanje neprijateljstava bilo koje vrste predstavljalo kršenje. Vrlo je važno da linije komunikacije ostanu otvorene tako da se o svakom mogućem kršenju dogovora, kako god da je definirano, odmah obavijeste obje strane i da postoji način da se od toga vratimo i osiguramo da nastavimo (s dogovorom).”

U odgovoru na pitanje o drugim frontovima, al-Ansari kaže da pauza pokriva “samo pojas Gaze“.

Pojasnio je da je posredovanje Katara bilo između Hamasa i Izraela.

“Ne govorimo o drugim frontovima. Razgovaramo konkretno o situaciji u Gazi”, izjavio je on.