Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

žestoke kritike

Profesorica Ustavnog prava: Milanovićeva odluka je nečuvena

zoran milanovic presica
FOTO: Pixsell
Zoran Milanović

Zoran Milanović je nakon objave svoje kandidature na presici, najavio povlačenje s pozicije predsjednika Hrvatske tek “nakon što pobijedi” na izborima

Nakon što su hrvatski SDP i aktuelni predsjednik te zemlje Zoran Milanović šokirali javnost objavom njegove kandidature na predstojećim izborima, uslijedio je i niz kritika takvog poteze. Naime, nikada se do sada nije desilo u Hrvatskoj, da jedan aktuelni predsjednik učestvuje na izborima za Sabor. 

S obzirom na to da se javnost s razlogom pitala ko će Milanovića zamijeniti na mjestu predsjednika i može li se on uopće s ove pozicije kandidirati za premijera, Index je razgovarao sa Sanjom Barić, profesoricom Ustavnog prava. 

Ustavni sud mora reagirati

Ona je u razgovoru za Index kazala da je današnji potez Milanovića nečuven, katastrofalan i da Ustavni sud na to mora hitno reagirati.

“Ustav RH i zakoni ne spominju izrijekom ovu situaciju naprosto zato što je ona toliko jasna i toliko očita. Proizlazi iz položaja predsjednika RH i cjelokupnog korpusa ustavnopravnih načela o diobi vlasti i u ovoj konkretnoj situaciju se predsjednik države ne može kandidirati prije nego što da ostavku i to je strašno.

Tek onda nam se otvaraju dodatna pitanja, između ostalog i ko njega zamjenjuje. Tu sebi moramo pomoći sa sljedećom situacijom. Zamislite da mu se nešto dogodi, ne daj Bože, sa smrtnim posljedicama. Ko bi ga onda zamijenio?” kaže Barić.

sanja barić zoran milanović
FOTO: Pixsell
Sanja Barić: Ustavni sud mora reagovati

“To je toliko nečuveno da uopće nemam potrebu birati riječi. Ovo je ustavno pravno katastrofalno ponašanje. Potpuno nedopustivo. On je danas, ako najavljuje kandidaturu, trebao dati ostavku, a s obzirom na to da nije i ako promijeni mišljenje, Ustavni sud mora reagirati danas, najkasnije sutra, jer ovo je ustavno pravno potpuno nečuveno”, kazala nam je Sanja Barić.

Plenković: To je taj cirkus koji se nastavlja

Aktuelni premijer Hrvatske Andrej Plenković sa stranačkog skupa u Osijeku komentirao je Milanovićevu iznenadnu najavu učešća na izborima uz SDP. O datumu izbora 17. aprila rekao je da je to “dan cirkusa”.

Andrej Plenković
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Andrej Plenković

“Da bi cirkuska atmosfera bila jača, dok smo se vozili prema Osijeku, čuli smo da je Milanović odlučio ići na izbore sa SDP-om. Jeste vidjeli to? To je taj cirkus koji se nastavlja. Mislim da je to sjajno, konačno su maske pale.

Imali smo do danas skrivenog lidera opozicije, sad imamo kalkulatornog kandidata. Svi ćemo mu pokazati da će izgubiti i on i SDP po treći put. Postoje samo tri jasne poruke. SDP je nikad slabiji. Druga politička poruka je DORH. Ovako paničan potez radi samo neko ko je u velikom strahu”, rekao je Plenković s govornice na skupu u Osijeku, prenosi N1.

Povući će se tek nakon pobjede

Podsjećamo, Milanović je nakon objave svoje kandidature na presici, na Facebooku najavio povlačenje s pozicije predsjednika Hrvatske tek “nakon što pobijedi” na izborima.

“Drage građanke i građani, Hrvatice i Hrvati, odlučio sam kandidirati se kao nezvisni i nestranački kandidat na listi SDP-a na izborima za Hrvatski sabor koji će se održati 17. aprila ove godine”, napisao je je malo kasnije na Facebooku Milanović.

Nakon izborne pobjede u koju sam siguran, odstupit ću sa svoje dužnosti Predsjednika Republike i uz podršk nove većine u Hrvatskome saboru preuzeti odgovornost za vođenje Vlade Republike Hrvatske. Do preuzimanja nove dužnosti, nastavljam obnašati svoju dužnost predsjednika Republike Hrvatske u skladu sa svojim ustavnim obvezama i dužnostima”, napisao je Milanović.

Drage građanke i građani, Hrvatice i Hrvati,odlučio sam kandidirati se kao neovisni i nestranački kandidat na listi…

Posted by Zoran Milanović on Friday, March 15, 2024