Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

upozorenje

G7 poručio Iranu da ne isporučuje balističke projektile Rusiji i zaprijetio mjerama

iran balističke rakete
FOTO: Screenshot

Izuzetno smo zabrinuti zbog izvještaja da Iran razmatra transfer balističkih projektila i povezane tehnologije

Grupa sedam (G7) industrijskih sila poručila je Iranu u petak da ne isporučuje balističke rakete Rusiji da ih koristi u sukobu s Ukrajinom, upozoravajući da će poduzeti mjere protiv Teherana ako to učini.

– Ako Iran nastavi s isporukom balističkih projektila ili srodne tehnologije Rusiji, spremni smo odgovoriti brzo i na koordiniran način, uključujući nove i značajne mjere protiv Irana – navode čelnici G7 u saopćenju.

Iran je Rusiji dostavio veliki broj moćnih balističkih projektila zemlja-zemlja, kazali su izvori Reutersu prošlog mjeseca, produbljujući vojnu saradnju između dviju zemalja, koje su pod američkim sankcijama.

U saopćenju G7 nije navedeno da li vjeruje da je Rusija već primila iranske projektile, sugerirajući da Teheran još razmatra tu mogućnost.

– Izuzetno smo zabrinuti zbog izvještaja da Iran razmatra transfer balističkih projektila i povezane tehnologije – navodi se u saopćenju, prenosi Reuters. 

– Pozivamo Iran da to ne čini, jer bi to doprinijelo regionalnoj destabilizaciji i predstavljalo bi značajnu materijalnu eskalaciju u njegovoj podršci ruskom ratu u Ukrajini – saopćio je G7, dodajući da je Teheran Rusiji već obezbijedio dronove koje je koristila protiv civila.

Grupom G7 velikih zapadnih demokratija trenutno predsjedava Italija, a uključuje i Sjedinjene Države, Japan, Njemačku, Britaniju, Francusku i Kanadu.