Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon izbora

Protest ispred Republičke izborne komisije u Beogradu

protesti beograd rse

Ranije je RIK izborne rezultate saopštavao na dan izbora

U Beogradu je ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) u toku protest dijela opozicionih stranaka i pokreta koji su učestvovali na izborima održanim u Srbiji 3. aprila, piše Radio Slobodna Evropa.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz koalicije “Moramo” koja je učestvovala na izborima rekao je okupljenima da je sporno ko je i na osnovu čega donio odluku da se Republička izborna komisija (RIK) povuče na dan izbora.

Naime, iz RIK-a su 3. aprila rekli da će 4. aprila saopštiti preliminarne rezultate. Ranije je RIK izborne rezultate saopštavao na dan izbora.

“Zahtijevamo da se cijeli izborni proces izvrši javno, na javnom servisu”, rekao je on.

Na protest, kako u naveli, protiv “izborne krađe” su na društvenim mrežama pozvali pokret Ekološki ustanak i Skupština slobodne Srbije. Ta dva pokreta su na izborima učestvovala u okviru deo zeleno-lijeve koalicije “Moramo”.

Prema preliminarnim podacima RIK-a, vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) odnijela je pobjedu na izborima dok je aktuelni predsednik Srbije osigurao drugi mandat na čelu države.

Na parlamentarnim izborima prema podacima RIK-a najviše glasova osvojila je koalicija oko Srpske napredne stranke (SNS) – 43 odsto glasova, što bi im po trenutnim rezultatima donijelo 120 mandata.