BiH

Ne žele ostati

Izbjeglice u Međugorju: U EU imamo više mogućnosti, ovdje se samo možemo moliti

04/04/2022

Iako se određeni broj izbjeglica iz Međugorja odlučilo vratiti u Ukrajinu na područje u kojem trenutno nema ratnih sukoba, za Marianu to neće biti opcija sve dok se stanje u zemlji ne smir

Ukrajinske izbjeglice koje su utočište od rata prije mjesec dana pronašle u Međugorju, počele su napuštati ovo mjesto. Odlaze u Poljsku, Hrvatsku, ali se i vraćaju u ratnu Ukrajinu. Jedan od razloga je istek boravka od 30 dana u našoj zemlji, ali i nostalgija za svojom domovinom i porodicom, zbog čega se sve više njih uprkos ratu tamo vraća.

Mariana iz Ivano Frankivska u Međugorju će boraviti još dvije sedmice, nakon toga odlazi rodbini u Poljsku. Nakon što joj je istekao rok boravka od 30 dana, zatražila je azil, čime joj je boravak produžen na 14 dana. No, neriješen izbjeglički status nije razlog njenog odlaska.

“U Evropskoj uniji imamo mnogo više mogućnosti, djeca se mogu školovati i ići u vrtiće, možemo zasnovati radni odnos, a i bliže smo našoj domovini. Ovdje se možemo samo moliti”, kazala je Mariana za televiziju N1.

Iako se određeni broj izbjeglica iz Međugorja odlučilo vratiti u Ukrajinu na područje u kojem trenutno nema ratnih sukoba, za Marianu to neće biti opcija sve dok se stanje u zemlji ne smiri. Vraćati se s djecom u ratno područje kaže nije dobra ideja , no ima razumijevanje za svoje sugrađanke koje su to učinile.

“One žele zaštiti i pomoći svojim porodicama u Ukrajini. Žele pomoći našim borcima, žele volontirati, praviti im hranu i pružiti im pomoć na razne načine. Osjećale su da moraju pomoći i doprinijeti u njihovoj borbi”, dodala je.

U posljednjih sedam dana Međugorje je napustilo između 50 i 80 izbjeglica, a prema procjenama hotelijera trenutno ih je oko 200.

Komentari

Autor: N1

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.