Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"srbija protiv nasilja"

Protest u Beogradu završen mirno uprkos provokacijama, zakazan novi skup

srbija protiv nasilja
FOTO: Nova.rs

Nakon što su organizatori proglasili kraj okupljanja, pojedine grupe odbile su da se udalje od zgrade RTS-a i Skupštine Srbije

Danas je održan četvrti po redu protestni skup pod nazivom “Srbija protiv nasilja”. Ovakva okupljanja potaknuta su stravičnim tragedijama koje su Srbiju pogodila ranije ovog mjeseca. Nakon večerašnjeg, već je najavljen novi skup za 2. juni.

Večerašnji, ipak, nije prošao bez tenzija. Naime, nakon što su organizatori proglasili kraj okupljanja, pojedine grupe odbile su da se udalje od zgrade RTS-a i Skupštine Srbije. Situacija ispred zgrade Radio-televizije Srbije se ipak smirila, a okupljeni su se razišli nešto prije 22 sata, kada se kako javlja Nova TV, pojavila grupa provokatora.

Srbijanski narodni poslanik Miroslav Aleksić rekao je da u pitanju bila instruisana ekipa, koja nema veze s protestom, i koja je pokušala da upadne u zgradu RTS-a. Kako je rekao, na sva tri ulaza su bili raspoređeni narodni poslanici sa redarima, kako bi se spriječili upad.

srbija protiv nasilja skupstina
FOTO: N1/Screenshot
Detalj ispred Skupštine Srbije

“Ispred Narodne skupštine nije grupa građana koja je protestovala na skupu Srbija protiv nasilja, već tzv. antiglobalisti koji nemaju veze sa protestom Srbija protiv nasilja. Završni govor na protestu Srbija protiv nasilja održan je Tašmajdanskom parku“, kazala je reporterka Nove.

U nastavku prenosimo zahtjeve organizatora, dostavljene u saopštenju:

„Zahtjevamo hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i odgovornost za dugogodišnje neadekvatno reagovanje nadležnih organa, odnosno smjenu odgovornih ministara.

Kako bi se zaustavila promocija nasilja u javnosti, zahtjevamo

1) oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV,

2) smjenu svih članova Savjeta REM-a, koji je svojim nečinjenjem omogućio nesmetano širenje mrženje i nasilja,

3) gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vijesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks,

4) smjenu rukovodstva RTS-a,

5) hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa“.

Podsjetimo, u petak naveče održan je i skup koji je organizovao vladajući SNS, a na kojem je predsjednik Srbije i dotadašnji predsjednik stranke, Aleksandar Vučić, saopštio da će odstupiti sa čela stranke.

Danas je za njegovog nasljednika na ovu funkciju izabran ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.