građani na ulicama

Protesti u Srbiji ne jenjavaju: Incidenti ispred Skupštine, Novosađani blokirali autoput

novi sad protesti1 (1)

Ispred Skupštine Srbije iza 20 sati došlo je i do prvog incidenta, javlja Nova S

U gradovima širom Srbije četvrti dan zaredom traju protesti.

Građani se večeras okupljaju u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu, Nišu, Čačku, Zrenjaninu, Leskovcu, Pirotu i Vranju nezadovoljni aktuelnom političkom i epidemiološkom situacijom u zemlji.

Prva dva dana protesta obilježila je brutalna primjena sile nad demonstrantima, suzavac i topovski udari, nasilni ulazak u skupštinu, napadi na novinare, kao i sukobi građana sa grupom huligana koji su opstuisali proteste.

Ispred Skupštine Srbije iza 20 sati došlo je i do prvog incidenta, javlja Nova S.

U sukobu grupe demonstranata jedan je potegao nož, a nekoliko njih je probilo ogradu na ulazu u srpski parlament, bacajući flaše na stepenice.

Protest u Beogradu

Posted by Nova.rs on Friday, July 10, 2020

Demonstranti u Novom Sadu blokirali su auto-put.

Protesti su počeli zbog ponovnog uvođenja mjera ali i zbog manipulacije građana od strane vlasti SNS-a i Aleksandra Vučića u vrijeme pandemije.

Srpska premijerka Ana Brnabić je danas kazala kako neće prezati ni od najstrožih mjera.

“Mi nećemo prezati od strogih mjera da zaštitimo zdravlje i živote ljudi. Moje mišljenje je da bi najefikasnije bilo izvanredno stanje i zabrana kretanja barem vikendima”, rekla je i dodala kako se u tome slaže s Vučićem.

Vučić ipak popušta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su njegovi politički protivnici organizovali ovonedjeljne nasilne proteste i dodao da će, ukoliko se oni nastave, biti teško obuzdati epidemiju koronavirusa u zemlji.

“Oni koriste korona virus za svoje političke aspiracije. Nemam problem sa protestima. Problem je što su protesti postali nasilni, jer oni (opozicija) nemaju rješenje, nemaju ništa da ponude narodu”, rekao je Vučić u intervjuu britanskoj agenciji Reuters.

Srbija je u četvrtak odlučila da ipak ne uvodi policijski sat u prijestonici nakon, kako navodi Reuters, protesta organizovanih protiv uvođenja tih mjera.

“Naše bolnice su prepune, ljekari ne mogu da izdrže i neodgovorno je organizovati proteste”, rekao je Vučić.