Globus

veliko iznenađenje

Prvi put od 1992. arapske stranke podržale kandidata za premijera Izraela

22/09/2019

Drugi važan sagovornik na konsultacijama bio je Avigdor Lieberman. Taj bivši ministar odbrane i bivši Netanyahuov saveznik odlučio je da neće ništa odlučiti

Arapske stranke u Izraelu su prvi put u više od četvrt stoljeća pružile podršku kandidatu za izraelskog premijera, u ovom slučaju Bennyju Gantzu, u nadi da će prekinuti dugu vladavinu desničara Benjamina Netanyahua, ali ni jedan još nema većinu za formiranje vlade.

Te su stranke pružile svoju podršku na samom početku konsultacija predsjednika Reuvena Rivlina s političkim strankama na kojima se treba imenovati mandatar za sastavljanje koalicijske vlade nakon parlamentarnih izbora održanih 17. septembra.

Nakon izbora, Gantzova stranka centra Kahol Lavan (“Plavo-bijelo”) dobila je 33 od 120 mjesta u parlamentu, a Netanyahuov Likud (desnica) 31. Netanyahu je najdugovječniji izraelski premijer koji je na vlasti proveo ukupno 13 godina.

No, te dvije stranke ni sa saveznicima nisu bile kadre dobiti 61 zastupnika, što je prag za apsolutnu većinu. Predsjednik Rivlin, čija je dužnost gotovo simbolična, počeo je u nedjelju navečer konsultacije kako bi razriješio spor. Iako nije otkrio pojedinosti, dao je do znanja šta kani učiniti:

“Siguran sam da treba formirati stabilnu vladu s dvjema velikim strankama”, Likudom i sa strankom “Plavo – bijelo”. “Takva je narodna volja”, istaknuo je.

No, ostaje veliko pitanje: ko bi mogao voditi eventualnu koalicijsku vladu.

“Zajednička lista” izraelskih arapskih stranaka Aymana Odeha koja je postala treća politička snaga u zemlji s 13 mjesta, priredila je iznenađenje odgovorivši: Benny Gantz.

“U Netanyahuovo vrijeme bili smo nelegitimni u izraelskoj politici (…) Zato želimo spriječiti Netanyahua da bude premijer”, rekao je Odeh Rivlinu.

“Zato ovaj put dajemo podršku Bennyju Gantzu za sastavljanje nove vlade”, dodao je.

Ovo je prvi put od 1992. da većinski arapske stranke podupiru kandidata za premijersku dužnost u Izraelu.

“Danas pišemo istoriju: učinit ćemo sve kako bismo srušili Netanyahua”, rekao je pak Ahmad Tibi, čelnik arapske Zajedničke liste.

Podrška arapskih stranaka zasad ne omogućuje Gantzu da pređe prag od 61 zastupnika, ali šalje jasnu poruku predsjedniku da treća politička snaga u zemlji ne želi vidjeti Netanyahua na čelnom mjestu eventualne koalicije u koju bi, među ostalim, ušli Likud i stranka “Plavo-bijelo”.

Likud je odmah reagirao kritikujući podršku arapskih stranaka Gantzu rekavši da “nije dopušteno formirati vladu oslanjajući se na arapske stranke koje se protive izraelskoj državi”.

Drugi važan sagovornik na konsultacijama bio je Avigdor Lieberman. Taj bivši ministar odbrane i bivši Netanyahuov saveznik odlučio je da neće ništa odlučiti.

“Nećemo biti dio bloka s haredi (ultraortodoksnim) Židovima i mesijanistima. Zato nećemo poduprijeti Netanyahua na konsultacijama s predsjednikom”, rekao je Lieberman na presici uoči sastanka s Reuvenom Rivlinom.

“Ne možemo poduprijeti ni Bennyja Gantza koji razmišlja o vladi s podrškom arapske liste”, dodao je.

“Haredi Židovi su naši politički protivnici, a Arapi su nam neprijatelji”, istaknuo je.

Lieberman želi formirati vladu nacionalnog jedinstva s Gantzovom strankom “Plavo-bijelo” i s Netanyahuovim Likudom, ali barem zasad ne želi podržati nijednog od dvojice čelnika za predsjednika vlade.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.