Globus

sastali se u Reykjaviku

Prvi sastanak Blinkena i Lavrova: Dobar odnos SAD-a i Rusije znači i sigurniji svijet

20/05/2021

Američki državni sekretar Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarali su u Reykjaviku

Američki državni sekretar Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov održali su u srijedu navečer u islandskom Reykjaviku prvi sastanak prilikom čega su naglasili da bi dvije zemlje, iako između njih postoje značajne razlike, trebale sarađivati na nekim pitanjima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Lavrov i Blinken su na marginama Arktičkog ministarskog samita na Islandu održali konferenciju za medije, na kojoj je ruski šef diplomatije napomenuo da bi SAD i Rusija trebale sarađivati na pitanjima u kojima se njihovi interesi preklapaju i mogu postići pozitivne rezultate.

“Opšte stanje svijeta značajno zavisi o stanju odnosa između Moskve i Washingtona”, rekao je Lavrov.

Prije sastanka je izjavio da će s američkim kolegom razgovarati i o najnovijim događajima u vezi s Korejskim poluostrvom, iranskim nuklearnim programom i Afganistanom.

Naglasivši važnost rusko-američkih odnosa, Blinken je rekao kako se ulažu napori za ostvarivanje “predvidljivog i stabilnog odnosa s Rusijom.”

“Uvjereni smo da bi to bilo dobro i za naš kao i za ruski narod, ali i za čitav svijet”, poručio je Blinken.

Blinken je dodao kako vjeruje da bi lideri Rusije i SAD-a mogli sarađivati i “tada bi naše države i svijet mogli biti sigurniji.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.