Globus

"STA"

Prvi Slovenac zaražen koronavirusom u Maroku je bio s trojicom Hrvata

05/03/2020
Slovenski ministar zdravstva Aleš Šabeder

Danas je testirana i njegova supruga, a nalaz je bio negativan, no uprkos tome privremeno ostaje kod kuće

Prvi slovenski pacijent zaražen koronavirusom, koji je u srijedu hospitaliziran, boravio je prije toga desetak dana u Maroku u grupi turista u kojoj su se nalazila i tri hrvatska državljana, navodi u četvrtak Slovenska novinaska agencija STA.

Bila je to grupa od 15 turista koji su u Maroko otputovali u organizaciji jedne slovenske turističke agencije, njih 12 iz Slovenije i tri iz Hrvatske, doznaje STA od jednog učesnika putovanja.

Ostali turisti, koji su s kasnije hospitaliziranim Ljubljančaninom putovali u Maroko, nisu se s njime družili i bili u čestom i bliskom kontaktu, jer je zadnjih nekoliko dana putovanja preležao u svojoj sobi, a neimenovani sugovornik STA navodi da se s oboljelim nije ni vratio istim letom u Sloveniju. Muškarac, za kojega se u srijedu pokazalo da je pozitivan na koronavirus, navodno je po Maroku desetak dana putovao motociklom.

Danas je testirana i njegova supruga, a nalaz je bio negativan, no uprkos tome privremeno ostaje kod kuće. Ubrzano se traže i ostale osobe s kojima je oboljeli bio u kontaktu od subote kad je došao u zemlju, prenosi Hina.

Koronavirus potvrđena je kod tri osobe u Sloveniji. Druga zaražena osoba bila je u bliskom kontaktu s prvim pacijentom, tačnije njegovim suputnikom u Maroku i na putu za Sloveniju. Ta osoba je trenutno u dobro stanju, bez kliničkih znakova, ali i dalje se liječi na klinici za infekcije. U kontaktu s prvim pacijentom bilo je 20 putnika, od kojih 16 Slovenaca i tri Hrvata. Na liječenju je i sedam osoba koje su bile u kontaktu s pacijentom u Medicinskom centru Vič-Rudnik, potvrdili su slovenski dužnosnici.

U Sloveniji su do 18 sati testirane 433 osobe zbog sumnje na koronavirusnu infekciju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.