Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zbog fotelja

Puk'o Živi zid: Srušila ga predsjednikova žena?!

pernar-sincic-zivi-zid-fah (1) (1)

Nemam druge opcije nego ići u raščišćavanje situacije”, rekao je Sinčić

Raspad hrvatske stranke Živi zid postao je jasan nakon što je jučer prvi čovjek Ivan Vilibor Sinčić održao konferenciju za medije na kojoj je objavio kako on odlazi u Evropski parlament kao zastupnik i usput pomenuo kako suspenduje Branimira Bunjca jer Lukaniću nije htio prepustiti mjesto u Bruxellesu, piše Index.hr.

Nekoliko sati kasnije na Facebooku se videom oglasio Ivan Pernar, uz Sinčića najprepoznatljiviji “živozidaš”, i najavio svoj odlazak iz stranke ako dođe do izbacivanja Bunjca. No, posebno je zanimljivo to što je Pernar direktno za raskol u stranci prozvao Sinčićevu suprugu i dopredsjednicu Živog zida Vladimiru Palfi.

Drama se nastavila, i dodatno zahuktala, danas. Presice su održali redom Ivan Pernar, Ivan Vilibor Sinčić, a nakon njih i Branimir Bunjac.

Prvi se javio Pernar, i to dramatičnom presicom u saboru na kojoj je zaključio kako je njegova odluka konačna i kako izlazi iz stranke ako se Bunjca makne iz sabora.

“Dogovor je uvijek moguć, ali je potrebno više strana. S moje strane je uvijek bio poziv na razgovor. Volio bih da mogu nazvati Sinčića na telefon i pričati s njim”, rekao je Pernar.

Novinari su ga pitali zašto ne može.

“Teško mi je govoriti o tome”, rekao je Pernar sa suzama u očima.

“Kad sam vidio video kojim pokušavaju difamirati Bunjca, u meni se prelomilo. Sumnjam da je ista osoba plasirala video, snimila ga i organizirala presicu na Zrinjevcu”, rekao je Pernar.

Iako je nije imenovao, bilo je jasno kako misli na Vladimiru Palfi.

Novinar ga je pitao zašto je ne imenuje i čega ga je strah.

“Ha, prijatelju moj, ja znam da neki mene ne podnose. Ja nemam ništa protiv bivših kolega. Ne osjećam se kao dio te grupe, predosjećam iz odluka koje Vladimira planira da će ona uzeti mandat. Ako ne dođe do kompromisa, sigurno ću osnovati novu stranku i ići ću na izbore”, rekao je.

Na Facebooku se potom javio Sinčić koji je Bunjca i Pernara optužio za koristoljublje.

“S obzirom na novonastalu situaciju, u kojoj su moji najbliži saradnici Ivan Pernar i Branimir Bunjac napravili što su napravili, i to ne zbog politika i programa, nego, bojim se, zbog novca, moći, koristoljublja… Nemam druge opcije nego ići u raščišćavanje situacije”, rekao je.

“Ne želim da me se spominje u kontekstu uhljebništva. Odrekao sam se 200.000 kuna privilegija u saboru. Bojim se da moje kolege nisu, to će se pokazati. Kolege pored mene su trpjele teror od dvojice kolega koji su istupili”, izjavio je Sinčić misleći na dvojicu “živozidaša” koji su stajali s njegove lijeve i desne strane.

Rekao je da u naredna tri mjeseca slijede unutarstranački izbori.

Bunjac teško optužio Vladimiru Palfi

U isto vrijeme ispred sabora su pred novinare stali Branimir Bunjac i (opet) Ivan Pernar.

“Živi zid se zalagao protiv sluganskog mentaliteta, sad ćemo dokazati u praksi da nismo zastupnici robovi”, započeo je Bunjac.

Kazao je kako je ovo tačka s koje nema povratka.

“U posljednje vrijeme Živi zid je postao privatno vlasništvo jedne osobe, a ta osoba je Vladimira Palfi koja o svemu odlučuje neograničeno i samostalno. Potpuno samostalno sastavlja izborne liste, daje naloge da se troši stranački novac, zabranila je obraćanje javnosti bez njene izričite dozvole i zabranila je bilo kakve unutarstranačke izbore. Svako ko joj se usudi suprotstaviti dolazi istog trena na listu za odstrel”, rekao je Bunjac.

“Sinčić je pod pritiskom svoje supruge potpuno prepustio vođenje stranke. On danas u Živom zidu ne odlučuje apsolutno ni o čemu”, dodao je.

“Ona mi je rekla da sam ja foteljaš. Ja sam napisao ostavku i predao ostavku na mjesto saborskog zastupnika. Ona je trčala za mnom, preklinjala me da odustanem, govorila mi da me voli. Ja sam pristao promijeniti odluku”, ispričao je Bunjac.

Oglasila se i suprug predsjendika

Potpredsjednica Živog zida, supruga predsjednika Ivana Vilibora Sinčića i navodna siva eminencija stranke, odgovarala je na optužbe koje su protiv nje danas izrekli Branimir Bunjac i Ivan Pernar o povlačenju svih konaca u Živom zidu. Također, dala je odgovore je li aktivirala svoj saborski mandat i osjeća li krivicu za raspad stranke.

“Nadam se da ovo nije kraj Živog zida. Postojimo dugi niz godina, prošli smo toliko toga zajedno i vjerujem da ovo nije kraj i da može nadrasti dječje igre”, rekla je Vladimira Palfi za N1 odgovarajući na optužbe Bunjca i Pernara da provodi samovolju u stranci te da je ona uzrok novonastale krize u Živom zidu.

Palfi pak kaže da ne zna u čemu je problem, da ona nikim ne upravlja nego samo pomaže svom suprugu, te da nije imala nikakvog uticaja na rad u saboru zastupnika Bunjca i Pernara.