Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanci tvrde

“Putin je poslao tenkove, ovo je mračno jutro za Evropu. Invazija je počela”

vladimir putin anadolija

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell najavio je kako će za danas sazvati vanredni sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU na kojem bi se donijela odluka o uvođenju sankcija Rusiji

Velika Britanija također će danas objaviti nove sankcije Rusiji. Ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla da Putinovi postupci ne mogu proći “nekažnjeno”.

Sankcije će biti odgovor na rusko “kršenje međunarodnog prava i napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”, rekla je.

Dodala je da je razgovarala s visokim predstavnikom EU-a za vanjske poslove Josepom Borrellom te kako su se složili da će se Britanija i Evropska unija koordinirati kako bi uveli brze sankcije Putinovu režimu i stali rame uz rame s Ukrajinom.

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid kazao je kako je “ruska invazija na Ukrajinu već počela pa će Britanija sankcionirati Rusiju”.

“Iz izvještaja već možemo zaključiti da je Putin poslao tenkove i trupe. Ovo je mračno jutro za Evropu. Može se zaključiti da je invazija na Ukrajinu počela’, rekao je Javid za Sky News.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell najavio je kako će za danas sazvati vanredni sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU na kojem bi se donijela odluka o uvođenju sankcija Rusiji.

– Siguran sam da će odluka biti jednoglasna – rekao je Borrell. AFP dodaje kako će odluka biti donesena u poslijepodnevnim satima.