Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruka organizatorima

Putin se obratio naciji nakon napada u Moskvi: Čeka ih odmazda i zaborav

putin obracanje nakon napada
FOTO: Screenshot

Putin je rekao da su oni koji su pucali na “Krokus” krenuli ka Ukrajini, gdje im je bio pripremljen “prozor”

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se javnosti nakon terorističkog napada u Moskvi rekavši da će Rusija kazniti sve odgovorne za smrt civila.

Takođe je rekao i da su u Rusiji uvedene antiterorističke mjere.

– Kao nekad nacisti, zamislili su da izvrše demonstrativno pogubljenje. Svi izvršioci, organizatori i naručioci snosiće kaznu, ko god da su. Kaznićemo svakog ko stoji iza leđa terorista ko je spremao taj udar po Rusiji i po našem narodu – rekao je Putin.

Putin je istakao da su sva četvorica terorista, koja su učestvovala u napadu u Moskvi, uhapšena. Takođe, uvedene su i dodatne antiterorističke i antidiverzione mjere u Podmoskovlju i u drugim regionima Ruske Federacije.

Kako je rekao, žrtve terorističkog napada su bili ruski sunarodnici, između ostalog, djeca, žene i omladina.

– Izražavam svima iskreno saučešće, svima koji su izgubili svoje bliske – naveo je Putin.

Putin je rekao da su oni koji su pucali na “Krokus” krenuli ka Ukrajini, gdje im je bio pripremljen “prozor”.

– Ovo nije prvi put da Rusija prolazi kroz teške izazove, međutim, ona je uvijek izlazila još jača. Tako će biti i sada – rekao je Putin i dodao da teroriste čeka nezavidna sudbina – odmazda i zaborav.

Ruski predsjednik je objavio i da će 24. mart u Rusiji biti proglašen za Dan žalosti.

Čelnica televizije Russia Today: U moskovskom napadu poginule 143 osobe

Broj poginulih u oružanom napadu na koncertu blizu Moskve u petak sada iznosi 143, rekla je Margarita Simonjan, novinarka ruske državne televizije i glavna urednica televizijske stanice Russia Today, na komunikacijskoj platformi Telegram, a da pritom nije pružila izvor informacije.

FSB: Uhapšeno 11 osoba

Podsjećamo, u večernjiim satima 22. marta dogodio se teroristički napad u koncertnoj dvorani Crocus City Hall u Moskvi. Napadači su otvorili vatru na gledatelje i zapalili požar koji je uništio gornje spratove zgrade. Ozlijeđeno je preko stotinu posjetitelja Crocusa. Na mjestu tragedije danonoćno rade spasioci, koji će morati raščišćavati ruševine barem do kraja dana. 

Specijalne službe u regiji Bryansk uhapsile su četiri osumnjičenika; ukupno je šef FSB-a izvijestio o 11 uhapšenih u vezi s terorističkim napadom.