Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruski opozicionar

Navaljni: Putin nije Rusija. Ako želimo kraj rata, napunimo zatvore i marice svojim tijelima

aleksej navaljni (1)

“Moramo stisnuti zube i prevaziđi strah i boriti se za mir”, napisao je Navaljni

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji se nalazi u zatvoru u Rusiji, pozvao je na građane Rusije da svaki dan izlaze i protestuju protiv rata, objavila je njegova portparolka Kira Jarmiš na Twitteru, retvitujući poruke sa njegovog profila.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti.

“Mi – Rusija – želimo biti nacija mira. Nažalost, malo ko nas sada tako može nazivati. No u najmanju ruku možemo ne postati nacija uplašenih, ušutkanih ljudi. Kukavice koje se prave da ne primjećuju agresivni rat koji je pokrenuo poludjeli car protiv Ukrajine”, napisao je Navaljni.

“Ne mogu, ne želim i neću šutjeti i gledati kako pseudohistorijski nonsens o događajima od prije 100 godina postaje izgovor da Rusi ubijaju Ukrajince, a oni, braneći se, ubijaju Ruse”, napisao je Putinov zatvoreni oponent.

“U dvadesetim godinama 21. stoljeća mi gledamo vijesti o ljudima koji gore u tenkovima i bombardiranim kućama. Gledamo na TV-u prijetnje pokretanjem nuklearnog rata”, piše Navaljni. “Ja sam iz SSSR-a. Tamo samo rođen. Glavna fraza SSSR-a iz mog djetinjstva glasila je ‘borba za mir’. Pozivam sve da izađu na ulice i bore se za mir”, pozvao je oporbenjak.

“Putin nije Rusija. I ako postoji išta u Rusiji na što možete biti najviše ponosni, to je 6824 ljudi koji su privedeni jer su, bez ikakvog razloga, izašli na ulice noseći plakate na kojima piše ‘Ne ratu'”, stoji u objavi.

“Kažu da neko ko nije bio na prosvjedu i ne riskira uhićenje ne može pozivati na prosvjed. Ja sam u zatvoru, tako da mislim da mogu. Ne možemo više čekati. Gdje god da ste, u Rusiji, u Bjelorusiji ili na drugoj strani planeta, izađite na glavni trg u svom gradu svakog dana u 2 popodne”, napisao je.

“Ako ste u inostranstvu, izađite pred rusku ambasadu. Ako možete organizirati prosvjed, napravite to vikendom. Da, prvog dana će se možda pojaviti malo ljudi. A drugog – još manje. Ali moramo stisnuti zube, prevladati strah te izaći na ulice i zahtijevati kraj rata. Svakog ko bude uhićen moraju zamijeniti dva nova prosvjednika”, stoji u objavi Navaljnog.

“Ako želimo zaustaviti rat, moramo napuniti zatvore i marice vlastitim tijelima. Sve ima svoju cijenu, a sad, u proljeće 2022. godine, moramo tu cijenu platiti. Niko to neće napraviti umjesto nas. Nemojmo ‘biti protiv rata’. Borimo se protiv rata”, zaključio je.