Globus

Apelacioni sud u Beogradu

Ranki Tomić smanjena kazna zatvora za ubistvo bolničarke Armije RBiH

16/07/2019
Karmena Kamenčić zvjerski mučena i ubijena

Kamenčić je bila ranjena u nogu i glavu kada je zarobljena od VRS-a i predata Frontu žena Petrovac u selu Radić, gdje joj je Tomić naredila da gola puzi po zemlji i kopa vlastiti grob

Apelacioni sud u Beogradu je kaznu izrečenu Ranki Tomić, bivšoj pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), smanjio sa pet na tri godine zatvora za ubistvo počinjeno 1992. kod Bosanske Krupe.

Tomić, nekadašnja kapetanica u Frontu žena VRS-a, proglašena je krivom za učešće u napadu i ubistvu zarobljene bolničarke Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) Karmene Kamenčić.

Prema presudi, Kamenčić je bila ranjena u nogu i glavu kada je zarobljena od VRS-a i predata Frontu žena Petrovac u selu Radić, gdje joj je Tomić naredila da gola puzi po zemlji i kopa vlastiti grob, te ju je tukla i ponižavala.

Kamenčić je, prema presudi, potom odvedena do obližnje lokacije u pratnji 15-godišnjeg dječaka, koji je iskopao drugi grob, natjerao je da legne u njega, te je ubio rafalom iz automatske puške.

Tomić je prvostepenom presudom izrečenom prošle godine bila osuđena na pet godina zatvora, a Apelacioni sud je naveo da je smanjio kaznu za Tomićevu jer je od zločina prošlo mnogo vremena, te zato što do sada nije osuđivana i u starijoj je životnoj dobi, javlja BIRN BiH.

– U ovom slučaju nema potrebe da se okrivljena sprečava u počinjenju zločina, s obzirom da do sada nije počinila nikakve druge zločine, a nije vjerovatno da će se ponovno stvoriti okolnosti u kojima su počinjeni ratni zločini – navodi se u presudi.

Također se navodi da “takvo kažnjavanje predstavlja jasan stav države i društva da je pravično kazniti počinioca ratnih zločina, jer je osjećaj pravde ključni element u pravnom okviru države”.

Fond za humanitarno pravo (FHP) sa sjedištem u Beogradu je kritizirao presudu Apelacionog suda, rekavši da je ponižavajuća za porodicu žrtve, te da obrazloženje Suda za ovu presudu ugrožava druge procese za ratne zločine koji se trenutno odvijaju pred srbijanskim sudovima.

– Prema obrazloženju Apelacionog suda, počinioci ratnih zločina su privilegovani pri odmjeravanju kazne zbog protoka vremena i nemogućnosti da dođe do ponavljanja čina – naveo je FHP.

Na tu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.