brisel

Razgovori Beograda i Prištine završeni bez konkretnih dogovora

FOTO: Twitter/@BislimiBesnik
Besnik Bislimi

Petković je okrivio glavnog pregovarača Kosova Besnika Bislimija da je odbacio pregovore o ključnim pitanjima, njegovo ponašanje ocjenjujući skandaloznim

Razgovori Beograda i Prištine na tehničkoj razini u Bruxellesu završeni su bez konkretnih dogovora o idućim koracima za formiranje ZSO i drugim pitanjima o kojima se razgovaralo.

Petar Petković je nakon trilateralnog sastanka s glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bislimijem, uz posredstvo posebnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, rekao kako je situacija teška kada je riječ o dijalogu.

Petković je okrivio glavnog pregovarača Kosova Besnika Bislimija da je odbacio pregovore o ključnim pitanjima, njegovo ponašanje ocjenjujući skandaloznim.

Novinarima je kazao kako Kosovo nema namjeru formirati ZSO na sjeveru Kosova, kao jedan od uslova Srbije za uspostavljanje normalizacije odnosa s Kosovom.

Glavni pregovarač Prištine Besnik Bislimi rekao je da danas nije bila ideja da se postignu dogovori, već bolje razumjevanije dviju strane.

“Nije bila ideja da danas postignemo sporazum, ali smo razgovarali o svemu. Za nas je bilo vrlo važno da razjasnimo kakva su očekivanja Srbije od osnovnog sporazuma, kako vide član 7,  vide li ga kao instrument koji će pomoći integraciju Srba u nezavisnu Republiku Kosovo ili kao instrument koji mogu iskoristiti da učine Kosovo nefunkcionalnim. Što više znamo kakvi su stavovi Srbije, lakše ćemo moći da radimo na primjeni sporazuma”, rekao je Bislimi, prenosi RTS.

Inače, današnji susret u Bruxellesu prvi je susret glavnih pregovarača nakon sastanka kosovskog premijera Albina Kurtija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Bruxellesu, 2. maja na kojem je usvojena Deklaracija o nestalima, a istodobno je Kurti odbacio prvi nacrt statuta Zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Kosovo i Srbija su 27. februara u Bruxellesu postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, dok su 18. marta u Ohridu dogovorili Aneks za njegovu primjenu.

Srbijanska strana u prvi plan stavlja formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, što je predviđeno sporazumom postignutim još 2013., dok se Kosovo nastoji izboriti da ta zajednica nema izvršne ovlasti, ističući da ne žele na svom teritoriju nešto poput entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini.