Globus

evropska unija

Reakcija iz Brisela na proslavu “dana RS” i odlikovanje Putinu: Na strani su agresora!

09/01/2023

Za samo obilježavanje "dana RS", Stano kaže da se mora poštovati odluka Ustavnog suda BiH koji je taj dan proglasio neustavnim, a za dodjelu odlikovanja da je takva odluka "Milorada Dodika žalosna i pogrešna"

Peter Stano, portparol visokog predstavnika Evropske unije, je u Briselu na redovnoj press konferenciji Evropske komisije komentarisao današnje obilježavanje neustavnog “dana RS-a”, te dodjelu odlikovanja Vladimiru Putinu.

Za samo obilježavanje “dana RS”, Stano kaže da se mora poštovati odluka Ustavnog suda BiH koji je taj dan proglasio neustavnim, a za dodjelu odlikovanja da je takva odluka “Milorada Dodika žalosna i pogrešna”.

– Politički vrh i politički lideru u Bosni i Hercegovini u svim entitetima znaju koliko je važno da se drži odluka Ustavnog suda, a vlasti koliko je to važno da prati i poštuje vladavina prava. A to je još postalo važnije kada je BiH dobila status kandidata za članstvo u EU. Dakle, odluke Ustavnog suda se moraju poštovati i sve što se radi u političkom životu i političko djelovanje u BiH mora biti u skladu sa EU očekivanjima i Ustavom BiH, rekao je Stano.

Jedno od pitanja je bilo ono hrvatskog novinara Augustina Paokaja da li su predstavnici EU bili u kontaktu sa Miloradom Dodikom, koji je jučer rekao da je došlo vrijeme da svi Srbi žive u jednoj državi, te da se RS pridruži Srbiji.

Također je, kako dalje ističe Paokaj, dodijelio visoko priznanje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, što je snažna poruku koja dolazi iz ovog bh. entiteta za koji je ranije Josep Borrell rekao da je to krhko mjesto gdje moramo biti oprezni u pogledu stalnog ruskog uplitanja.

Stano je odgovorio:

– Naravno, EU i njene zemlje članice su primile na znanje ovo i one će napraviti aktivnosti i odluke koje smatraju primjerenim. Podijelit ću vaše pitanje na dva dijela. Dozvolite mi prvo da nešto kažem o Dodiku i dodjeli priznanja Putinu. Cijeli svijet zna ko je Putin. Stoga, EU osuđuje odluku Republike Srpske da odlikuje Vladimira Putina. Putin je direktno odgovoran za nezakonitu agresiju na Ukrajini. On je taj koji izdaje naređenja po kojima se ubijaju ukrajinski civili i po kojima se uništava ukrajinska civilna infrastruktura. Stavljanje na stranu Putina u takvim okolnostima, izoluje Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo na međunarodnom planu. U EU nema mjesta za davanje odlikovanja i nagrađivanje političara koji naređuju uništavanje susjedne države i ubijanje njenog naroda. Ovo mora biti svima jasno. I ova odluka rukovodstva RS-a je žalosna i pogrešna.

Što se tiče prvog dijela pitanja u vezi s kontaktom sa Dodikom. On jako dobro poznaje očekivanja EU i njenih država članica. On jako dobro zna šta on, njegove vlasti i BiH kao država treba da urade kako bi napredovali na evropskom putu i ispunili evropsku ambiciju ljudi u BiH. I vrlo je svjestan odbacivanja EU i njenih država članica, svake retorike podjela i svih koraka koji narušavaju jedinstvo, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Dakle, imamo dijalog. Vlasti Banjoj Luci jako dobro znaju naše stavove i ovi stavovi im se redovno saopštavaju na više nivoa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.