Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Rouhani: Iran ima pravo obogaćivati uran u mirnodopske svrhe

26/06/2018

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je da njegova država ne bi trebala podleći pritiscima Sjedinjenih Američkih Država te da treba braniti svoja prava i vrijednosti.

U govoru na državnoj televiziji, on je odluku Washingtona da odbaci nuklearni iranski sporazum nazvao “zakašnjelom” i “ilegalnom”.

Po riječima predsjednika Irana, ta zemlja zadržava pravo obogaćivanja urana u mirnodopske svrhe, prenosi Sputnik.

Strah od mogućeg obnavljanja iranskog nuklearnog programa potaknut je najavljenim povlačenjem SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma. Teheran je ograničio svoj program, a zauzvrat dobio olakšanje sankcija SAD-a i EU.

Međutim, američki predsjednik Donald Trump najavio je da će ponovo uvesti sankcije Iranu, možda čak i strože nego što je to bilo ranije.

Tehran je u više navrata ponovio da se pridržava sporazuma, uprkos povlačenju SAD-a iz dogovora. Prije nekoliko dana, zamjenik ministra vanjskih poslova Irana, Abbas Araqchi rekao je da bi se Iran mogao povući iz sporazuma.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.