Globus

Rouhani optužio Zapad da pokušava zavaditi šiite i sunite

01/07/2016

Iranski predsjednik Hassan Rouhani optužio je zapadne sile da pokušavaju iskoristiti razlike između muslimana sunita i šiita kako bi skrenuo pažnju s izraelsko-palestinskog sukoba, javila je u petak državna televizija.

Rouhanijevi komentari došli su u vrijeme kada su se deseci hiljada Iranaca okupili na antiizraelskim mitinzima širom zemlje kako bi izrazili podršku Palestincima. Oni su uzvikivali “Smrt Americi” i “Smrt Izraelu” i palili su izraelske zastave.

– Globalna arogancija (Sjedinjenih Država i njihovih saveznika) želi da stvori neslogu među muslimanima. Jedinstvo je jedini put da se obnovi stabilnost u regiji – izjavio je Rouhani.

– Stojimo na strani ugnjetenog palestinskog naroda – kazao je.

Protivljenje Izraelu, koga Teheran odbija priznati, kamen je temeljac iranske politike od Islamske revolucije iz 1979. godine. Šiitski Iran podržava palestinske i libanske militantne grupe koje se protive miru s Izraelom.

– Cionistički režim (Izrael) regionalna je baza za Ameriku i za globalnu aroganciju. Nejedinstvo i nesloga među muslimanima i terorističke grupe u regiji odvratile su nam pažnju od bitnog pitanja Palestine – izjavio je Rouhani, prenosi Reutrers.

Komentari