Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Rušenje aviona “Germanwingsa”: Porodicama žrtava po 25.000 eura

30/06/2015

Njemačka aviokompanija “Lufthansa” saoptšila je danas da je predložila da porodicama žrtava avionske nesreće koja se dogodila u francuskim Alpima u martu bude dodijeljeno po 25.000 eura.

Kompanija će dodijeliti po 10.000 eura svakom člana porodice sa liste koju odredi kompanija, uključujući roditelje, djecu i supružnike.

Ova predložena suma dodaje se na prvu pomoć od 50.000 eura, koliko je kompanija odobrila po putniku, nakon pada aviona kompanije “Germanwings”, filijale “Lufthanse”.

“Ova punuda je potpuno neadekvatna i veoma niska”, izjavio je jedan od advokata porodica žrtava Elmar Giemula, ocjenivši da je lista najbližih rođaka žrtava za nadoknadu od 10.000 evra suviše redukovana.

Kompanija međutim, tvrdi da je osnovala fond za podršku obrazovanja za djecu poginulih, kao i fond od šest miliona evra namijenjen za individualnu pomoć porodicama.

Planirana je i izragnja memorijalnih spomenika u više gradova u Njemačkoj, Francuskoj i Španiji, prenosi AFP.

Kompanija “Lufthansa” planira i da plati odštetu porodicama žrtava koje nisu njemački državljani, ali precizira da je suviše rano da se govori o iznosu jer to zavisi od zakona u zemljama porijekla putnika poginulih u ovoj nesreći.

U nesreći koja se dogodila 24. marta, kada se u francuskom Alpima srušio avion “Germanvingsa”, poginulo je 150 putnika, od kojih 72 Nijemaca i 50 Španaca

Prema rezultatima istrage, avion je oborio kopilot Nijemac Andreas Lubitz.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.