Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

haotičan manevar

Rusi su opet odabrali najgori trenutak za povlačenje, katastrofa je bila neizbježna

rusi povlacenje
FOTO: Screenshot / Twitter

Mnogi koji su vidjeli snimku šokirani su činjenicom da su se ruski vojnici odlučili na povlačenje cestom gdje su najlkaša meta

Ruska vojska i dalje ne priznaje gubitak kontrole na jednim od važnih mjesta južno od Bakhmuta. Rusi tvrde da i dalje kontrolišu jedan dio mjesta, dok ukrajinski izvori navode da je samo još manji dio naseljenog mjesta u takozvanoj “sivoj zoni”.

Ukrajinska vojska objavila je snimku koja prikazuje povlačenje ruskih trupa iz krajnjeg sjeveroistočnog dijela Klishchiivke. I to pod žestokom artiljerijskom vatrom.

Baš kao i u Urozhaineu koje su Ukrajinci nedavno oslobodili, Rusi su i ovaj put odabrali najgori mogući trenutak za svoje povlačenje – usred bijela dana. I ponovo bez ikakvih oklopnih vozila – pješice.

Katastrofa je bila neizbježna. Mnogi koji su komentirali snimku šokirani su činjenicom da se vojnici pješice povlače cestom. To je ruta koju je protivničkoj artiljeriji najlakše ciljati. Pogledajte OVDJE snimku haotičnog povlačenje ruske vojske iz Klishchiivke.

Ukrajinska vojska još nije potvrdila potpuno oslobađanje Klishchiivke.

“Operativna situacija na istoku i jugu Ukrajine i dalje je teška. Tokom dana došlo je 34 borbena okršaja”, izvijestio je to Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine.

Kada je u pitanju front oko Bakhmuta, objavljena je samo štura informacija da “odbrambene snage ostvaruju djelomičan uspjeh južno od Bakhmuta, odbacuju neprijatelja sa zauzetih položaja i osiguravaju se na dostignutim linijama”.

“Postoji realna mogućnost da se Ukrajinci probiju kroz ruske odbrambene linije na jugu do kraja 2023.”

Trent Maul, direktor analitike američke Odbrambene obavještajne agencije (DIA), rekao je jučer za Economist da postoji realna mogućnost da se ukrajinske snage probiju kroz preostale ruske odbrambene linije na jugu do kraja godine.

“Ukrajinske snage probile su prvu od tri ruske odbrambene linije u blizini sela Robotine i napadaju drugu liniju sa zapaženim uspjehom”, rekao je dužnosnik Pentagonove obavještajne agencije.

“Da smo ovaj razgovor vodili prije dvije sedmice, bio bih malo pesimističniji. Proboj Ukrajine na tom drugom odbrambenom pojasu je zapravo prilično značajan. Međutim, budući napredak ovisit će o opskrbi Ukrajine topništvom i vremenskim uslovima tokom jeseni”, rekao je Maul.