Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ukrajina

Rusi tvrde da su preuzeli kontrolu nad Azovstalom

azovstal bombe ss

Ukrajina je u ponedjeljak naredila da se garnizon Azovstala povuče

Posljednja grupa ukrajinskih snaga koja se skrivala u Azovstal čeliačani napustila je to područje, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane, koje je navelo da su se vojnici “predali”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Teritorij metalurške tvornice Azovstal… potpuno je oslobođen”, navodi se u saopštenju ministarstva. Rečeno je da se grupa vojnika koja je napustila Azovstal i sada se nalazi u rukama proruskih snaga sastoji od 531 osobe.

Potpuno napuštanje bunkera i tunela bombardovanje tvornice znači kraj razorne opsade Mariupolja, grada na jugoistoku Ukrajine koja je započela kada je Rusija napala Ukrajinu prije skoro tri mjeseca.

Ukrajina je u ponedjeljak naredila da se garnizon Azovstala povuče.

Nekoliko sati prije objave ruskog ministarstva, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je vojska Ukrajine rekla braniteljima da mogu izaći i spasiti svoje živote i da će najvjerojatnije svi otići u narednim danima.

“Podzemni objekti tvornice, u kojima su se skrivali militanti, došli su pod potpunu kontrolu ruskih oružanih snaga”, navodi se u ruskom saopštenju, dodajući da se ukupno 2.439 branitelja predalo proteklih dana.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je predsjedniku Vladimiru Putinu da su i Mariupolj i čeličana potpuno oslobođeni, prenosi Reuters.