Rusija blokirala američki prijedlog u vezi istrage za napade hemijskim oružjem

Nikki_Haley_3

Rusija je blokirala američki prijedlog rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o nastavku međunarodne istrage o utvrđivanju krivice za napade hemijskim oružjem u Siriji.

Ovo je deseti put da je Moskva uložila veto u Vijeću sigurnosti kad je riječ o Siriji, prenosi Al Jazeera Balkans.

Američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley kazala je da je “Rusija potkopala naše pokušaje da spriječimo buduće napade”.

“Poruka bilo kome ko sluša jasna je. Efektivno, Rusija prihvata napade hemijskim oružjem u Siriji. Ne mogu izbrojati koliko sam puta ovdje stajala i pozivala Rusiju da učini pravu stvar.”

Haley je rekla da postoje drugi međunarodni mehanizmi za prikupljanje dokaza za buduće krivične postupke protiv odgovornih za smrtonosne hemijske napade.

“I ako i kada to bude potrebno, postoje Sjedinjene Američke Države. Bez obzira na to šta njihov ruski zaštitnik bude učinio ovdje u Vijeću sigurnosti, ovo je jasno upozorenje Assadovom režimu. SAD ne prihvata sirijsko korištenje hemijskog oružja. Kao što smo to učinili u aprilu, ponovno ćemo to učiniti – branit ćemo međunarodne standarde protiv korištenja hemijskog oružja. Bilo bi mudro da Assadov režim posluša ovo upozorenje”, poručila je Haley.