Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

službeno potvrđeno

Rusija sutra prekida isporuke plina Poljskoj

gas plin

Poljska ministrica za klimu i okoliš Anna Moskwa poručila je kako nema potrebe za povlačenjem plina iz rezervi te da poljski potrošači neće osjetiti prekid dotoka. Pošiljke iz drugih smjerova zamijenit će Gazpromovu, rekao je poljski ministar za energetsku sigurnost Piotr Naimski dodavši kako ugovor s Gazpromom vezan uz plinovod Jamal i tako završava u decembru

Službeno je potvrđeno da je Rusija sutra prekida isporučivati plin Poljskoj. Tu informaciju je na press konferenciji potvrdila ministrica za klimu i okoliš Anna Moskwa.

“PGNiG (poljska državna kompanija za opskrbu plinom, op.a.) je danas primio informaciju da ruski plin od sutra više neće dolaziti plinovodom Jamal”, rekla je Moskwa.

Gazprom će isporuku plina zaustaviti u 8 ujutro po srednjoeuropskom vremenu, a PGNiG je objavio da će poduzeti korake da zaustavi prekid pošiljke jer se time krše postojeći ugovori. Poljska kompanija naglasila je da ima pravo na odštetu zbog kršenja postojećih ugovora.

“Primili smo prijetnje od Gazproma”

Poljska ministrica za klimu i okoliš Anna Moskwa poručila je kako nema potrebe za povlačenjem plina iz rezervi te da poljski potrošači neće osjetiti prekid dotoka. Pošiljke iz drugih smjerova zamijenit će Gazpromovu, rekao je poljski ministar za energetsku sigurnost Piotr Naimski dodavši kako ugovor s Gazpromom vezan uz plinovod Jamal i tako završava u decembru.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom potvrdio je da je Poljska ranije “primila prijetnje od ruskog Gazproma”.

Iz Rusije još uvijek nema službene potvrde prekida isporuke plina, odnosno radi li se o ispunjenju prijetnje koju je ranije uputila svim “neprijateljskim” zemljama koje odbiju plaćati za ruski plin u rubljima.

Poljska odbija plaćati ruski plin u rubljima

Poljska ponavlja da neće pristati na ruski zahtjev da plin plaća u rubljima pod novim pravilima koje je Moskva donijela prošli mjesec.

Rusija je upozorila Evropu da odbijanjem plaćanja u ruskoj valuti može rezultirati rezovima pošiljki. U martu je Moskva donijela dekret kojim je predložila da kupci energenta otvore račun u Gazprombanci kako bi plaćali u zapadnim valutama koje će se onda promijeniti u rublje.

Evropska komisija poručila je da kompanije trebaju nastaviti plaćati u valutama određenima ugovorima s Gazpromom, a u 97 posto slučajeva to su euro i dolar.

Alternativni izvori opskrbe u Poljskoj

PGNiG je rekao da je njegovo podzemno skladište plina gotovo 80% popunjeno, a kako se ljeto približavalo, potražnja je bila manja.

Poljska također ima alternativne izvore opskrbe, uključujući terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Swinoujscieu.

A 1. maja otvara se nova veza plinovoda s Litvanijom koja će Poljskoj omogućiti pristup plinu s litvanskog LNG terminala.

Poljska je već planirala prestati uvoziti ruski plin do kraja godine, kada joj istječe dugoročni ugovor o opskrbi s Gazpromom.

A novi plinovod za isporuku plina iz Norveške, poznat kao “Baltic Pipe”, dolazi u rad u oktobru. Trebao bi dostići puni kapacitet do kraja godine i mogao bi zamijeniti sve ruske isporuke.

Rezanje opskrbe plinom ne znači da Poljska neće moći zadovoljiti potražnju kupaca.

Posljednjih godina Poljska je smanjila svoju ovisnost o ruskom plinu i sada kupuje LNG iz Katara, a cjevovodi povezuju zemlju s evropskim tržištem. Uz to, završila je zimska sezona grijanja pa je potražnja manja.

A Poljska nije jedina zemlja EU koja sada nastoji prestati kupovati rusku energiju.

Postoji velika konkurencija na ionako tijesnom tržištu opskrbe plinom. Kada sezona grijanja ponovno počne u jesen i potražnja poraste, Poljska bi se mogla suočiti s teškim nekoliko mjeseci kako bi osigurala dovoljnu opskrbu.

A ako to učini, možda će morati ograničiti opskrbu velikim industrijskim korisnicima.

Opskrbe iz Rusije čine oko 40% uvoza prirodnog plina u EU.

Međutim, mnoge su se zemlje obavezale odmaknuti se od ruske energije kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu.

SAD su proglasile potpunu zabranu uvoza ruske nafte, plina i ugljena.

U međuvremenu, Velika Britanija će postupno izbaciti rusku naftu do kraja godine, a plin će uslijediti što je prije moguće, a EU smanjuje uvoz plina za dvije trećine.