Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Rusija tajnom akcijom izvlači Mladića iz Haaga?

25/05/2015

Rusija poduzima tajnu akciju kako bi, bar privremeno, izvukla ratnog zločinca generala Ratka Mladića iz sheveningenskog zatvora te ga dovela na liječenje u Moskvu, piše moskovski list “Istina”.

Naime, nedavno su u posjetu “srebreničkom krvniku” Ratku Mladiću u Haagu bili akademkinja iz Ruske akademije znanosti i poznata prosrpska lobistica Jelena Guskova te zastupnik u ruskoj Dumi Pavel Dorohin, koji predvodi ruski Komitet za zaštitu generala Mladića.

Prekinuto suđenje

Oni su, kako pišu moskovski mediji, s vodstvom Haaškog suda dogovorili da sredinom lipnja u Nizozemsku doputuje skupina ruskih liječnika koji bi pregledali Ratka Mladića te pripremili da ga se najkasnije u augustu  dopremi u Moskvu na liječenje. Naime, u kolovozu zaposlenici Haaškog suda idu na kolektivni godišnji odmor.

[quote_right]Kako je kazao Pavel Dorohin, u akciju dovođenja Mladića na oporavak u Moskvu uključio se i ruski predsjednik Vladimir Putin, ali “i neki drugi strani državnici”[/quote_right]

Inače, ruski mediji pišu kako je Ratko Mladić teško bolestan, navodno se, kao i kod Gorana Hadžića i Vojislava Šešelja, radi o raku u terminalnoj fazi. Suđenje Ratku Mladiću već je više puta prekidano zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja. Kako je kazao Pavel Dorohin, Mladić bi na liječenju u Moskvi proboravio najmanje jedan mjesec, a Rusija bi, kako se čini, jamčila za njegov transport te za kasniji povratak u haaški pritvor, prenosi Jutarnji list.

Ovo nije prvi takav pokušaj da se Mladića izvuče na liječenje u Moskvu, a Rusija čak o tome vodi pregovore s predstavnicima NATO-a. Sugovornik sedmičnika “Istina” kaže kako su to praktički jedini pregovori Rusije i NATO saveza otkad su zbog ukrajinske krize odnosi Moskve i Zapada pali na najnižu, gotovo hladnoratovsku razinu. Dorohin je kazao kako “operacija Mladićeva prebacivanja u Moskvu nije samo zdravstvene naravi, nego i vrlo delikatno političko pitanje”.

Privremeno liječenje

Kako je kazao Pavel Dorohin, u akciju dovođenja Mladića na oporavak u Moskvu uključio se i ruski predsjednik Vladimir Putin, ali “i neki drugi strani državnici”. Dorohin je ispričao kako je razgovarao s nekoliko dužnosnika Haaškog suda, koji nisu neskloni da Mladić otputuje na liječenje u Moskvu, ali odluka ovisiti i o liječničkom pregledu u srpnju.

Inače, Haaški sud je već na “privremeno liječenje” pustio i drugu dvojicu srpskih ratnih zločinaca, Gorana Hadžića i Vojislava Šešelja. No, zbog prekršenih uvjeta privremenog puštanja na slobodu Tužiteljstvo je zatražilo njegov hitan povratak u Haag.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.