BiH

Rastu cijene hrane u BiH

25/05/2015

Prema mjesečnoj analizi Federalnog ministarstva trgovine, tokom aprila cijene osnovnih živežnih namirnica ponovno su rasle. Tzv. tiha poskupljenja, kako upozoravaju udruženja potrošača, ponovno su na sceni te iz mjeseca u mjesec trgovci pribjegavaju podizanju cijena za nekoliko feninga, piše Dnevni list.

Tako su u aprilu imali više cijene u odnosu na mart – junećeg mesa, svježe piletine, tvrdokornog sira, margarina, maslaca, banana, luka itd. Uz to, treba spomenuti kako su neki proizvodi bilježili i pad cijena kao što su grah ili šećer.

S obzirom kako je 2015. godina počela katastrofalno, ekonomski gledano, brojne tvrtke su na rubu propasti zbog nelikvidnosti, kao i proračuni na svim nivoima. Svako, i najmanje, poskupljenje se osjeti na ionako poprilično praznim džepovima bh. građana.

Pojedinačni proizvodi

Ukoliko gledamo pojedinačne proizvode, cijena kilograma junećeg mesa u martu bila je 12,9 maraka, a u aprilu 13 maraka. Nadalje, cijena svježe piletine “skočila” je u promatranom periodu s 4,7 maraka na 4,9, tvrdokornog sira s 11 maraka na 11,1, margarina s 4,6 na 4,8 maraka, maslaca sa 17,6 maraka na 17,7 maraka, luka s 1,1 na 1,2 marke.

Iz ovoga se vidi kako niti jedan od proizvoda ne bilježi neka značajnija poskupljenja, ali s obzirom kako se radi o namirnicama koje se vrlo često troše u svim domaćinstvima, jasno je kako i ova poskupljenja predstavljaju udar na potrošače. Od spomenutih proizvoda koji su bilježili pojeftinjenja tu su ponajprije šećer čiji je kilogram u martu iznosio 1,2 marke, a u aprilu 1,1 marku, kao i kilogram graha koji je u martu iznosio 5,2 marke, a u aprilu 5,1 marku.

Cijene goriva u porastu

Nažalost, osim poskupljenja osnovnih živežnih namirnica, u aprilu i maju bilježimo i nova poskupljenja naftnih prerađevina. Tako u aprilu cijene svih goriva su ponovno “skočile” – E-590 s dvije marke na 2,05 maraka, BMB-95 s 2,01 marku na 2,05 maraka, BMB-98 s 2,10 na 2,15 maraka te luela s 1,75 maraka na 1,80. Negativni trendovi za građane zabilježeni su, prema analizi Federalnog ministarstva trgovine, 11. maja, jer tada cijene goriva rastu za dodatnih pet feninga. Cijena E-590 i BMB-95 je 2,10 maraka, a cijena BMB-98 2,20 maraka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.