Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rastu cijene hrane u BiH

pijaca1

Prema mjesečnoj analizi Federalnog ministarstva trgovine, tokom aprila cijene osnovnih živežnih namirnica ponovno su rasle. Tzv. tiha poskupljenja, kako upozoravaju udruženja potrošača, ponovno su na sceni te iz mjeseca u mjesec trgovci pribjegavaju podizanju cijena za nekoliko feninga, piše Dnevni list.

Tako su u aprilu imali više cijene u odnosu na mart – junećeg mesa, svježe piletine, tvrdokornog sira, margarina, maslaca, banana, luka itd. Uz to, treba spomenuti kako su neki proizvodi bilježili i pad cijena kao što su grah ili šećer.

S obzirom kako je 2015. godina počela katastrofalno, ekonomski gledano, brojne tvrtke su na rubu propasti zbog nelikvidnosti, kao i proračuni na svim nivoima. Svako, i najmanje, poskupljenje se osjeti na ionako poprilično praznim džepovima bh. građana.

Pojedinačni proizvodi

Ukoliko gledamo pojedinačne proizvode, cijena kilograma junećeg mesa u martu bila je 12,9 maraka, a u aprilu 13 maraka. Nadalje, cijena svježe piletine “skočila” je u promatranom periodu s 4,7 maraka na 4,9, tvrdokornog sira s 11 maraka na 11,1, margarina s 4,6 na 4,8 maraka, maslaca sa 17,6 maraka na 17,7 maraka, luka s 1,1 na 1,2 marke.

Iz ovoga se vidi kako niti jedan od proizvoda ne bilježi neka značajnija poskupljenja, ali s obzirom kako se radi o namirnicama koje se vrlo često troše u svim domaćinstvima, jasno je kako i ova poskupljenja predstavljaju udar na potrošače. Od spomenutih proizvoda koji su bilježili pojeftinjenja tu su ponajprije šećer čiji je kilogram u martu iznosio 1,2 marke, a u aprilu 1,1 marku, kao i kilogram graha koji je u martu iznosio 5,2 marke, a u aprilu 5,1 marku.

Cijene goriva u porastu

Nažalost, osim poskupljenja osnovnih živežnih namirnica, u aprilu i maju bilježimo i nova poskupljenja naftnih prerađevina. Tako u aprilu cijene svih goriva su ponovno “skočile” – E-590 s dvije marke na 2,05 maraka, BMB-95 s 2,01 marku na 2,05 maraka, BMB-98 s 2,10 na 2,15 maraka te luela s 1,75 maraka na 1,80. Negativni trendovi za građane zabilježeni su, prema analizi Federalnog ministarstva trgovine, 11. maja, jer tada cijene goriva rastu za dodatnih pet feninga. Cijena E-590 i BMB-95 je 2,10 maraka, a cijena BMB-98 2,20 maraka.