Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Andrej Soldatov

Ruski istraživački novinar: Putin čisti krug bliskih ljudi

vladimir-putin

Soldatov je objasnio da su vojni neuspjesi Rusije u jednomjesečnom ratu s Ukrajinom počeli otkrivati ​​pukotine unutar ruskog vodstva

Savjetnici ruskog predsjednika Vladimira Putina su “na rubu” jer se rat Rusije s Ukrajinom pretvorio u debakl nakon što su ruski vojnici suočeni s jačim ukrajinskim otporom nego što se očekivalo, rekao je za The New York Times Andrej Soldatov, istraživački novinar i stručnjak za ruske vojne i sigurnosne službe. “Izgleda da su svi na rubu”, rekao je Andrej Soldatov.

Soldatov je objasnio da su vojni neuspjesi Rusije u jednomjesečnom ratu s Ukrajinom počeli otkrivati ​​pukotine unutar ruskog vodstva, prenosi Business Insider. Otpor Ukrajine uveliko je zaustavio napredovanje ruske vojske. Putinove snage od tada su pojačale napade na više ukrajinskih gradova.

“Definitivno možemo reći da ništa ne ide po planu. Sovjetska i ruska vojska decenijama nisu doživjele tako velike gubitke u tako kratkom vremenskom razdoblju”, izjavio je za The Times Pavel Luzin, ruski vojni analitičar. Vladimir Putin zbog toga je navodno počeo čistiti svoj bliski krug ljudi.

Ranije ovog mjeseca ukrajinski mediji izvijestili su da je Putin otpustio Romana Gavrilova, šefa ruske nacionalne garde. Ruske novine Kommersant objavile su da je Gavrilov podnio ostavku.

Sedmicu ranije Soldatov je rekao da se među smijenjenim dužnosnicima našao i najviši ruski obavještajni zvaničnik, inače zadužen za upravljanje regrutovanjem špijuna i diverzantskim operacijama u Ukrajini, kao i njegov zamjenik. Obojica su, tvrdi Soldatov, stavljeni u kućni pritvor.

Neslaganje s invazijom, navodi Business Insider pozivajući se na Times, izrazili su bivši dužnosnik FSB-a, ali i grupa ruskih vojnih časnika, koji su upozorili da bi invazija na Ukrajinu bila “besmislena i izuzetno opasna” te bi ugrozila i budućnost same Rusije.