Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Matthew Sussex za bbc

“Ruski odgovor na napad u Moskvi biće ekstremno nasilan”

Vladimir Putin
Foto: Screenshot
Vladimir Putin

Upozorenje o mogućem napadu, izdano 7. marta, Kremlj negirao i tretirao kao pokušaj “miješanja” u njegove nedavne opće izbore i unutarnje poslove

Matthew Sussex, stručnjak za Rusiju i vanredni profesor na Australskom nacionalnom univerzitetu, govorio je za BBC o tome zašto bi Islamska država napala Rusiju – i kako bi Rusija odgovorila.

“Rusija ima dugu istoriju ne baš dobrog tretiranja mnogih ljudi na vlastitom teritoriju koji su muslimani”, kaže on za BBC.

“Imali smo dva rata u Čečeniji… drugi od 1999. do 2006. bio je nešto poput radikaliziranog rata u kojem ste imali ljude koji su se nastavili boriti s Islamskom državom protiv ruske vlade. Od tada su ruske aktivnosti u Siriji učinile da Islamska država vidi rusku vladu kao primarnu prijetnju.”

Ekstremno nasilan odgovor

Kaže da očekuje da će ruski odgovor na napad na Crocus Hall biti “ekstremno nasilan”, navodeći kao primjere posljedice nakon opsade pozorišta u Moskvi 2002. i opsade škole u Beslanu 2004.

“Možda nije toliko važno ko je izveo napade, nego za koga će ruska vlada odlučiti da je kriv i kome će odgovoriti.”

Kaže da je američko upozorenje o mogućem napadu, izdano 7. marta, Kremlj negirao i tretirao kao pokušaj “miješanja” u njegove nedavne opće izbore i unutarnje poslove.