Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aleksej Navaljni

Ruski opozicionar završio u bolnici, sumnja se da je otrovan

Alexei_Navalny334

Ne možemo isključiti da je toksično oštećenje kože i sluznice uzrokovano nepoznatom hemijskom supstancom naneseno uz pomoć ‘treće strane

Ruski opozicioni vođa Aleksej Navaljni hospitaliziran je u nedjelju nakon akutne alergijske reakcije, za koju je jedna liječnica rekla da bi mogla biti rezultat trovanja nepoznatom hemijskom supstancom.

Četrdesettrogodišnji Navaljni prevezen je u bolnicu iz zatvora, gdje služi tridesetodnevnu kaznu zbog kršenja zakona o protestu, dan nakon što je policija privela u Moskvi gotovo 1.000 demonstranata koje je na proteste pozvao Navaljni, prenosi Reuters.

Glasnogovrnica Navaljnog, Kira Jarmiš rekla je da Navaljni ima znakove akutne alergije uz “jako oteknuće lica i crvenilo kože”. Liječnik zadužen za njega u bolnici rekao je Interfaxu da je Navaljnom dijagnosticiran osip te da se osjeća bolje.

Međutim, liječnica koja ga je liječila u prošlosti, s kojom je Navaljni nakratko razgovarao kroz odškrinuta vrata u nedjelju, rekla je da se ne može isključiti trovanje.

“Ne možemo isključiti da je toksično oštećenje kože i sluznice uzrokovano nepoznatom hemijskom supstancom naneseno uz pomoć ‘treće strane ‘,” napisala je na Facebooku liječnica Anastasia Vasilyeva.

Ona je rekla da je Navaljni imao osip na gornjem dijelu tijela, lezije na koži te je pozvala da se uzorci njegove posteljine, kože i kose testiraju na hemikalije.

Navaljnijeva advokatica, Olga Mikhailova, napisala je na Facebooku u nedjelju navečer da smatra njegove simptome neobičnim s obzirom da u prošlosti nije imao alergije.

Navaljni je imao ozbiljnu hemijsku opekotinu desnog oka u 2017. godini kao posljedica napada. Lijekari su tada uspjeli vratiti vid i spasiti oko.