Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

turska

Sa govornice prokleo Izrael i ubrzo potom doživio srčani udar. Preminuo je

Foto: Screenshot/X

Nakon što je završio govor, Bitmez je iznenada pao unatrag na pod, dok su ostali poslanici sa svojih mjesta potrčali da mu pruže pomoć

Opozicioni turski poslanik preminuo je u četvrtak, dva dana nakon što je doživio srčani udar i srušio se u parlamentu dok je dovršavao govor u kome je kritizirao vladinu politiku prema Izraelu.

Hasan Bitmez (54), član parlamenta iz opozicione stranke Saadet, preminuo je u gradskoj bolnici u Ankari, saopćio je ministar zdravstva Fahrettin Koca novinarima u televizijskom obraćanju.

Diplomirao je na kairskom univerzitetu Al Azhar, a bio je predsjednik Centra za istraživanje islamske unije te je ranije radio za islamske nevladine organizacije, pokazuje njegova parlamentarna biografija.

Bio je oženjen i otac jednog djeteta.

Zvanična emisija parlamenta prikazala je Bitmeza kako se srušio na pod nakon što je u utorak stajao na podiju pred generalnom skupštinom.

On je kritizirao vladajuću AK partiju (AKP) predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana zbog aktuelne trgovine Turske s Izraelom uprkos ratu u Gazi, i uprkos vladinoj oštroj retoričkoj kritici izraelskog vojnog bombardiranja.

– Vi dopuštate da brodovi idu u Izrael i to besramno nazivate trgovinom. Vi ste saučesnik Izraela – kazao je Bitmez u govoru nakon što je na podijumu postavio transparent s natpisom: “Ubica Izrael, saradnik AKP”.

– Imate krv Palestinaca na rukama, vi ste saradnici. Vi doprinosite svakoj bombi koju Izrael baci na Gazu – poručio je poslanicima tokom rasprave o budžetu ministarstva vanjskih poslova za 2024. godinu.

Vene potpuno začepljene

Nakon što je završio govor, Bitmez je iznenada pao unatrag na pod, dok su ostali poslanici sa svojih mjesta potrčali da mu pruže pomoć.

Koca je potom rekao kako je angiografija pokazala da su mu dvije glavne vene srca potpuno začepljene.

– Srce mu je prestalo da kuca, a zatim je reanimiran u parlamentu i za 20 minuta prebačen u bolnicu, gdje su ga medicinske mašine održale u životu – saopćio je Koca u utorak.

Mala islamistička stranka Saadet pridružila se glavnom opozicionom bloku koji je podržavao izazivača Kemala Kilicdaroglua na predsjedničkim izborima u maju protiv Erdogana, koji je pobijedio.

Sporazum saveza omogućio je poslanicima Saadeta poput Bitmeza da osvoje mjesta u parlamentu tako što su bili imenovani na listama glavne opozicione stranke CHP, prenosi Reuters.