Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD: Duboko smo uznemireni presudom protiv Morsija

Josh_Earnest

Duboko smo uznemireni presudama protiv Morsija i mnogih drugih koja sadrži jednu političku motivacuju, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest, nakon što je danas izrečena smrtna kazna bivšem predsjedniku Egipta Mohammedu Morsiju.

Earnest je na dnevnoj konferenciji za novinare podsjetio da je u vezi s Morsijem donesena smrtna kazna i kazna doživotnog zatvora, te je dodao da Morsijev advokat želi uložiti žalbu na ovu presudu.

“SAD je više puta izrazila svoju zabrinutost zbog hapšenja i presuda mnogim političarima u Egiptu. Zabrinuti smo zbog procedura koje ne samo da su kontra međunarodnim vrijednostima, nego se one vode u smjeru nanošenja štete stabilnosti koju zaslužuju svi stanovnici Egipta. Posebno osuđujemo masovne procese i sprovedbe presuda koje Egipat vodi protiv opozicionara, vođa civilnog sektora, aktivista i nezavisnih novinara, a koji nisu u skladu s međunarodnim, preuzetim obavezama ove zemlje”, rekao je Earnest.

On je dodao kako ovakve procedure nisu pravedne te da potkopavaju povjerenje u vladavinu prava u ovoj zemlji.

Egipatski sud potvrdio je danas presudu kojom je bivši egipatski predsjednik Mohamed Morsi osuđen na smrtnu kaznu u slučaju poznatom kao “masovno bjekstvo iz zatvora” 2011. godine.

Prethodno je sud donio i presudu kojom su Morsi, prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta smijenjen u vojnom udaru 2013. godine, i još 16 optuženih osuđeni na doživotni zatvor na osnovu optužnice za “špijunažu”.

Sud je također osudio 16 optuženih, među kojima 13 u odsustvu, na smrtnu kaznu na osnovu optužbi za “špijunažu” za palestinski pokret Hamas i libanski Hezbolahom.